Neushoornkalfje gered bij overstromingen India

Medewerkers van de Mobile Veterinary Service dragen het kalf een heuvel op nadat ze het van het eiland naar de rivieroever hebben overgebracht.

Het IFAW en de Wildlife Trust of India (IFAW-WTI) hebben een mannelijk neushoornkalf opgevangen dat van zijn moeder gescheiden was geraakt toen moessonregens delen van Kaziranga National Park onder water zetten. Het neushoorntje is ondergebracht in het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC). Na een reddingsoperatie door medewerkers van het bosdepartement werd het kalfje gistermiddag door het MVS-team (Mobiel Veterinary Service) van IFAW-WTI naar het opvangcentrum gebracht.

Boswachters waarschuwden hun kantoor in Burhapahar dat er een neushoornkalf was gezien op Hatibalu Eiland in de rivier de Brahmaputra. Er werd direct een team per boot naar de locatie gestuurd, om het kalf van het eiland te halen en het over te brengen naar een locatie in de buurt van National Highway 37.

De MVS-unit onder leiding van Bhaskar Choudhury, WTI’s hoofddierenarts voor de regio noordoost, dierenartsen Samshul Ali en Daoharu Baro, en een team van dierenoppassers van het CWRC reisden af naar het Burhapahar Forest Range. De dierenartsen van de MVS onderzochten het kalf op de boot voor het aan land werd gebracht.

“Het kalf was er slecht aan toe: het was ondervoed en had een longinfectie,” aldus dierenarts Choudhury. “Het was duidelijk dat hij een intensieve behandeling nodig had en in overleg met het bosdepartement besloten we dat hij onder verdoving moest worden overgebracht naar het CWRC.”

Het neushoornkalf komt bij in een hok van het CWRC.

 

De dierenartsen geven het neushoorntje medicijnen tegen zijn longinfectie en smeren zijn zweren in.

Op dit moment wordt het kalf behandeld in de crèche voor grote dieren in het centrum. Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden en tot hij stabiel is blijft er voortdurend een oppasser bij hem.

Vorige week werden er in het CWRC ook al twee olifantenkalfjes opgenomen. Deze kalfjes, van respectievelijk één jaar en drie maanden oud, waren door het stijgende overstromingswater bij Nameri National Park en het Charduar Forest Range hun kudde kwijtgeraakt.

Parkofficials van Kaziranga melden dat het water zich inmiddels begint terug te trekken, maar naar schatting zijn er bij de overstromingen in Assam zo'n 58 dieren omgekomen en zijn er meer dan 100 gered.

--RGC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime