Nederlandse reisorganisaties getraind in dierenwelzijn

Toeristen maken een ritje op een olifant in IndiaEen ritje maken op de rug van een olifant? Knuffelen met een leeuwenwelpje in Zuid-Afrika? Of een walvissteak eten in een restaurant in IJsland? Tot voorkort was het vrij eenvoudig om een dergelijke vakantie te boeken bij de meeste reisorganisaties in Nederland.

Tot voorkort, want vanaf deze week traint de ANVR haar leden in dierenwelzijn en vraagt hen af te zien van reizen die onacceptabel dierenleed veroorzaken. Veel excursies waarbij dieren, wild of gedomesticeerd, betrokken zijn, hebben een negatieve invloed op het welzijn van deze dieren.

De afgelopen twee jaar heeft het IFAW meegeholpen aan het opstellen van richtlijnen en trainingsmateriaal ter bevordering van dierenwelzijn op vakantie. Samen met WAP en SPOTS zijn er cursussen opgesteld die touroperators leren rekening houden met dierenwelzijn bij het aanbieden van reizen. We hebben gezamenlijk Do’s and Dont’s opgesteld voor reisorganisaties en bieden alternatieven voor mensen die toch dieren willen zien op vakantie.

Deze week, tijdens de jaarlijkse Vakantiebeurs, begint de ANVR met het trainen van de eerste groep reisorganisaties. Na de cursus en het bijbehorende examen zijn deze organisaties in staat bij te dragen aan een beter leven voor dieren en kunnen ze dieronvriendelijke reizen herkennen en vermijden.

Ik ben erg blij en trots dat we in staat zijn geweest om de ANVR en hun leden te overtuigen van het idee dat dierenwelzijn van groot belang is voor duurzaam toerisme. Maar ook dat wilde dieren in het wild thuishoren en ze in hun natuurlijke omgeving het best te bewonderen zijn.

Veel reisorganisaties geven daarmee een vertrouwde bron van inkomsten op ter bevordering van dierenwelzijn en een duurzame toekomst. Dat is zeker geen eenvoudige beslissing en verdient dan ook een groot compliment.

Tegelijkertijd moeten reizigers zelf waakzaam blijven wanneer er reizen worden aangeboden waarbij dieren zijn betrokken. Vraag in zo’n geval of de reisorganisatie de nieuwe diervriendelijke richtlijnen van de ANVR onderschrijft.

-- RR

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime