Mijn eerste week terug bij CLAW

IFAW-projectmanager Sheena Dale vertelt ons over de Nederlandse dierenarts Kim Meijer, die als vrijwilliger bij IFAW's CLAW-project in Johannesburg, Zuid-Afrika, werkt. Dit is haar tweede keer bij het honden- en kattenproject en na één week in Johannesburg doet ze verslag van haar ervaringen tot nu toe.

Vorig jaar had ik het geluk dat ik twee weken lang als vrijwilliger bij CLAW aan de slag kon. Voor mij waren het twee van de meest gedenkwaardige weken van 2016. Ik wist toen al dat ik zo snel mogelijk terug wilde komen. En deze week was het zo ver. Bepakt en bezakt en met twee koffers boordevol gedoneerde medicijnen, hechtmaterialen die ik met gedoneerd geld had gekocht en nog veel meer keerde ik terug naar Durban Deep.

Deze week hebben we het al flink druk gehad. We hebben operaties uitgevoerd, patiënten op het inloopspreekuur geholpen, gevaccineerd en de honden in het opvangcentrum verzorgd.

Kim met één van de patiënten

Op mijn eerste dag vertelde vaste CLAW-dierenarts Marike Calitz over de uitbraak van hondenziekte onder veel honden in de gemeenschappen waar we actief zijn. Het is een ziekte die we in Nederland gelukkig niet meer zien, omdat we de meeste honden ertegen inenten. Ze gaf me uitleg over de symptomen (diarree, hoesten en neurologische verschijnselen) en welke vragen ik eigenaren moest stellen die met een mogelijk besmette hond langskwamen.

De eerste patiënt op mijn inloopspreekuur was een hond met verlammingsverschijnselen die ook last had van diarree en hoesten. Hondenziekte. Niet iets wat je een ongeruste eigenaar wilt vertellen die heel veel van zijn hond houdt.

Na dit vervelende nieuws zagen we ook heel veel patiënten die met de dag vooruit gingen en aansterkten. Een puppy die in eerste instantie ernstig uitgedroogd en lusteloos binnenkwam, begint nu meteen te kwispelen als ze me ziet. Daar word je zo blij van. Zoiets doet me opnieuw beseffen waarom ik zo graag wil helpen bij projecten als CLAW.

Volgende week hoop ik mee op pad te gaan met de mobiele wijkkliniek van CLAW. Ook werk ik mee aan een castratie/sterilisatieprogramma voor honden die met hun eigenaren bij een vuilstortplaats wonen. Genoeg te doen dus voor mij en dierenarts Marike!

--SD

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam