Mexico voorkomt rabiës met vaccinaties

Playa_Rabies_Clinic

Het IFAW en haar lokale partner Coco´s Animal Welfare hebben voor het vierde jaar op rij meegewerkt aan de jaarlijkse gemeentelijke anti-rabiëscampagne in Playa del Carmen.

Ik herinner me nog heel goed de spotjes die ik als kind op televisie zag. Je werd gewaarschuwd dat je goed je handen moest wassen om buikgriep te voorkomen, dat je drinkwater eerst moest koken, dat je groenten en fruit voor het eten moest wassen en ontsmetten, en dat we onze honden en katten elk jaar moesten laten inenten tegen rabiës.

Tijdens mijn opleiding tot dierenarts deed ik mee aan een vaccinatiecampagne in één van de grootste 'deelgebieden' van Mexico City.

Ik had toen nog nauwelijks ervaring met het vaccineren van dieren. Ik heb er veel van geleerd over veilig omgaan met dieren en hoe je vaccinaties voorzichtig en efficiënt kunt toedienen.

Aan deze huis-aan-huis-vaccinatiecampagnes tegen rabiës doen verpleegkundigen, militairen, dierenartsen en studenten diergeneeskunde mee.

En daarmee werd hier eigenlijk al het 'One health'-concept in de praktijk gebracht, lang voordat dit een gevleugelde benaming werd voor de wereldwijde beheersing van via dieren op mensen overdraagbare ziekten.

Ik weet niet meer precies hoeveel honden we tijdens die campagne hebben gevaccineerd, maar het waren er heel veel. En in veel delen van de stad wordt de jaarlijkse vaccinatiecampagne nog altijd op dezelfde manier aangepakt.

Een bevriende dierenarts vertelde me dat ze zich nog kan herinneren dat ze bij een huis aanklopte en ontdekte dat er op dat adres meer dan 10 gezinnen woonden. Allemaal hadden ze huisdieren. Dus in dat ene huis werden toen tientallen dieren gevaccineerd.

De Mexicaanse regering is nooit gestopt met het vaccineren van honden tegen rabiës. De regering herhaalt deze campagnes ieder jaar systematisch in elke grote en kleine stad. Blijven vaccineren is de sleutel tot een succesvolle beheersing van rabiës, en dat nemen we heel serieus.

Ieder kind dat we in deze tijd nog verliezen aan rabiës is er één te veel.  

Mexico heeft een van de beste rabiëspreventieprogramma's in de wereld. Ik heb internationale conferenties met rabiësexperts bijgewoond, en Mexico wordt gezien als een voorbeeld voor de succesvolle beheersing van rabiës via duurzame vaccinatie van honden.

In Mexico zijn er vrijwel geen gevallen van rabiës bij honden meer.

Lees ook: Nieuw maatschappelijk project in Playa del Carmen van start

Het IFAW en Coco’s hebben bij de vaccinatiecampagne in Playa del Carmen een vaccinatiepost bemand.

In slechts 6 dagen hebben we in totaal 1.329 honden en katten gevaccineerd.

Samen hebben de zeven vaccinatieposten in Playa del Carmen bijna 7.000 dieren weten te bereiken.  We gebruiken kwalitatief hoogwaardige vaccins en hanteren strikte normen op het gebied van veiligheid en hygiëne voor zowel honden als mensen. Alle vaccins en vaccinatiebenodigdheden worden beschikbaar gesteld door de Mexicaanse overheid.

Eigenaren weten dat dit heel belangrijk is voor de gezondheid van hun huisdier. Bovendien is het een wettelijke verplichting voor iedereen die een hond of een kat bezit.

Via overheidsmandaten, publieksvoorlichting en met de steun van vrijwilligersorganisaties als het IFAW en Coco's slaagt de Mexicaanse overheid erin in die ene jaarlijkse campagneweek miljoenen honden en katten te vaccineren.

Ook vaccineren particuliere dierenartsen het hele jaar door de huisdieren van hun cliënten. Deze honden- en kattenbezitters zijn bereid om hun dierenarts hiervoor te betalen, omdat ze het belang en de waarde van rabiësvaccinaties inzien.

Recent heeft er een rabiësuitbraak plaatsgevonden onder honden op Bali. Het IFAW en andere internationale organisaties werken hard om de Balinese regering te helpen het probleem op een diervriendelijke, duurzame manier aan te pakken. We proberen zelfs de regering ertoe te bewegen hetzelfde systeem in te voeren als Mexico al decennialang hanteert.

Helaas blijft de regering honden afmaken; niet alleen verwaarloosde of op de stranden zwervende honden, maar ook dieren met een eigenaar, die gewoon gevaccineerd en gezond zijn.

We hebben al veelvuldig wetenschappelijk aangetoond dat het afmaken van honden rabiës niet stopt. Bovendien is het afmaken van honden niet alleen wreed en traumatisch voor mensen - en met name kinderen - het verstoort ook de balans binnen de hondenpopulatie. En dat neemt elke kans weg dat de gevaccineerde honden kunnen dienen als een 'barrière' tegen de ziekte, zoals dat hier in Mexico wel gelukt is.

Kortzichtige beheersmaatregelen leiden tot dierenleed en de dood van talloze dieren, waar dit totaal onnodig is.

Laat je stem horen en laat samen met ons de Balinese regering weten dat we moeten samenwerken om honden te vaccineren, in plaats van ze af te maken.

--EF

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie