Malawi: elke vis telt voor het behoud van Liwonde National Park

In het bovenstaande videofragment vertelt president-directeur Azzedine Downes van het IFAW waarom de oprichting van de Chikolongo Community Fish Farm zo belangrijk is voor het behoud van de lokale Malawische fauna.

~~~

Liwonde National Park is één van de minder bekende parels van Afrika. Liwonde ligt verborgen in het kleine Malawi – dat bij veel Westerlingen slechts bekend is als het land waar twee van de geadopteerde kinderen van popster Madonna vandaan komen – en is één van de belangrijkste hotspots voor biodiversiteit van zuidelijk Afrika.

En deze hotspot loopt gevaar.

Het park en de dieren die er leven – honderden olifanten, neushoorns, nijlpaarden, grazers en meer dan 600 vogelsoorten – moeten dagelijks concurreren met de bewoners van de omringende dichtbevolkte gebieden, om toegang tot voedsel, water en ruimte om te grazen. Het voortbestaan van de zeldzamere soorten wordt bedreigd door commerciële stropers. Bovendien heeft illegale visserij in de rivier de Shire – een belangrijke kraamkamer voor meervallen en brasems – een negatieve invloed op de visstanden stroomopwaarts in Lake Malawi. Dit is slecht nieuws voor de visserij-industrie en zorgt ervoor dat een belangrijke bron van eiwitten voor lokale gemeenschappen steeds beperkter beschikbaar is.

Dit weekeinde was ik samen met de minister van Toerisme, Natuur en Cultuur van Malawi, Rachel Mazombwe-Zulu; hoofdsecretaris van het ministerie van Toerisme, Natuur en Cultuur Tressa Senzani; waarnemend directeur Brighton Kumchedwa van het ministerie van Nationale Parken en Natuur; en de ambassadeur voor Duitsland in Malawi dr. Peter Woeste, aanwezig bij de officiële opening van de Chikolongo Community Fish Farm, net buiten de westelijke grens van Liwonde National Park.

Construction underway of the Chikolongo Fish Farm Project. c. IFAW/Riccardo Gangale

De inwoners van Chikolongo, die de farm hebben gebouwd, liepen met honderden uit voor de viering van de officiële start van het project waarmee zij tot ver in de toekomst hun gezinnen kunnen onderhouden.

De Chikolongo Community Fish Farm is een belangrijk alternatief levensonderhoudproject onder het Liwonde National Park Conservation Programme. Dit programma is een samenwerking tussen het IFAW en Malawi’s ministerie van Nationale Parken en Natuur (DNPW), en stelt samenwerking met de lokale gemeenschap centraal. Om het voortbestaan van Liwonde als veilig toevluchtsoord voor wilde dieren veilig te stellen, moeten er alternatieven worden ontwikkeld waarmee de gemeenschappen die rondom het park leven goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Nu vraagt u zich misschien af hoe dit project daarbij kan helpen. Een korte uitleg: de rivier in het nationale park Liwonde is van levensbelang voor zowel de dieren als de mensen. En dat bedoel ik letterlijk. Mensen die langs de grenzen van het park wonen, gaan het park in om illegaal vis te vangen en om water te halen. En dat kan ze hun leven kosten. Er worden vaak mensen gedood door olifanten, maar nog vaker worden ze gegrepen door de krokodillen. De mensen weten heel goed dat ze op deze manier veel mensen uit hun familie- en vriendenkring zullen verliezen, en toch gaan ze. Ze hebben geen keus: ze hebben de vis nodig en ze hebben het water nodig.

Local women and children fetching water from Shire river. c. IFAW/Riccardo Gangale

Elk project waaraan we werken is weer anders en in dit gebied hebben we de medewerking van de lokale gemeenschap hard nodig. Het doel van het IFAW is om de veiligheid voor de dieren in het park te handhaven, en dat doel kunnen we realiseren door ook te zorgen voor de veiligheid van de mensen die rond het park leven. Als we voorbij gaan aan de behoeften van deze gemeenschap, zullen stropers blijven jagen en strikken blijven zetten. De gemeenschap is een onmisbare partner.
Andere partners in het visfarmproject zijn onder meer de regering van Malawi, de regering van Duitsland, via hun ambassade in Malawi, het IFAW, het DNPW en de Microloan Foundation. Geld voor het project werd beschikbaar gesteld door de Duitse ambassade en het IFAW, uit de giften van onze donateurs.

Liwonde National Park is echt één van de prachtigste, meest waardevolle plekken van Afrika. Het IFAW zet zich hier in voor de bescherming van olifanten en andere wilde dieren die lijden onder conflicten tussen mens en dier in het park zelf en langs de grenzen ervan. Deze nieuwe visfarm past in onze missie om Liwonde te beschermen, en heeft een belangrijke voorbeeldfunctie. De succesvolle manier waarop hier dieren worden beschermd door een alternatieve bron van inkomsten te bieden, kan op andere plaatsen over de hele wereld worden gekopieerd.

--AD

Projecten als de Chikolongo Community Fish Farm zijn alleen mogelijk met uw steun.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie