Lugubere vangst voor Franse douane

De Franse douane onderschepte deze maand een halve ton schilden van bedreigde zeeschildpadden. De smokkelwaar werd ontdekt op het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle.

De Franse douane onderschepte deze maand een halve ton schilden van bedreigde zeeschildpadden. De smokkelwaar werd ontdekt op het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle.

Deze hoeveelheid schilden komt overeen met ongeveer 380 schildpadden van de beschermde soort Eretmochelys imbricata, die op wrede wijze wordt gedood voor een zinloze handel. Ze werden ontdekt in dozen die per luchtvracht van Haïti naar Vietnam werden getransporteerd en waren bedoeld als grondstof voor de productie van brillen, kammen en kettinghangers. Omdat deze schildpadden niet eetbaar zijn, wacht vele honderdduizenden dieren het tragische lot om te worden gedood voor frivole versieringen op voorwerpen of meubels.

Op 18 juli kwamen de Franse minister van Milieu, Nicholas Hulot, en de minister van Budget, Gérald Darmanin, de douanebeambten met deze indrukwekkende vangst feliciteren en hen aanmoedigen de handel in wilde dieren te blijven bestrijden. De recordvangst is helaas niet uitzonderlijk: in 2016 meldde de Franse douane 493 onderscheppingen van beschermde exemplaren, een toename van 16,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Nicholas Hulot gaf aan dat “bedreigde diersoorten één van de belangrijkste illegale handelswaar zijn en dat deze handel als aanjager voor andere soorten handel fungeert en daarom een belangrijk aandeel heeft in de verarming van de biodiversiteit.”

Deze handel vormt een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit en moet stoppen. Er is een toenemend besef dat nationale en Europese regelgeving dringend moeten worden versterkt om bedreigde soorten beter te beschermen.

--AM

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime