Laatste nieuws onderzoeksreis Middellandse Zeegebied: veelbelovende resultaten voor zuidkust van Portugal

Een gemengde groep van gewone en gestreepte dolfijnen, vastgelegd met een GoPro-camera, bevestigd aan de boeg van de SOTW. Foto door Luke O'Connor.

Na een reis van elf dagen hebben we de zuidkust van Portugal bereikt. Eindelijk kunnen de oliepakken die ons het eerste deel van onze reis naar het zuiden warm hebben gehouden, weer uit.

Dankzij het goede zeilweer konden we bij Groot-Brittannië de motor uitzetten, om vervolgens de Golf van Biskaje op pure windkracht over te steken!

De afgelopen week hebben we de hydrofoons getest en hebben we geluiden opgevangen van bruinvissen, gewone, gestreepte en grijze dolfijnen, grienden en potvissen. Ook hebben we gewone vinvissen gezien.

Ik vaar deze zomer mee op de Song of the Whale (SOTW) en hoop onderweg een nieuwe methode te kunnen testen voor het nemen van monsters van door walvissen uitgeblazen lucht. Hierbij gebruik ik een op afstand bestuurbare helikopter die ik eerder heb gebruikt bij mijn werk met grijze zeehonden voor zeezoogdieren-onderzoeksunit SMRU in Schotland.

We hebben vier diepzeekloven uit de kust van Portugal onderzocht (allemaal handig onder scheepvaartroutes gelegen) waar we meerdere keren geluiden van verschillende dieren hebben opgevangen. Daarbij ging het één keer mogelijk om een groep van de dieren waarnaar we specifiek op zoek zijn: spitssnuitdolfijnen.

De diepzeekloven zijn potentieel leefgebied voor diepe duikers als de spitssnuitdolfijn, en één van deze kloven is voorgedragen als toekomstige Marine Protected Area (MPA). De geluidopnamen die we hebben gemaakt, worden later in het jaar geanalyseerd om te bepalen of deze wateren daadwerkelijk deze ongrijpbare walvisachtigen herbergen.

We hebben bijna de Middellandse Zee bereikt en hopen dat het gunstige weer aanhoudt en dat we nog meer van deze indrukwekkende waarnemingen van walvisachtigen zullen doen. Op dit moment zijn er echter dringender zaken die onze aandacht opeisen: gebakken camembert voor het avondeten!

--LO

Ga voor meer informatie over IFAW’s onderzoeksschip Song of the Whale naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming