Koester elke Amboseli-olifant om het inzicht dat ze ons geven

Eloise doet zich tegoed aan sappige wortels, terwijl haar dochter Enugu haar pasgeboren dochtertje bewaakt. Eidan staat aan de andere kant.

Eloise heeft een splinternieuw kalfje. De geboorte zelf was geen verrassing meer, ze speent haar jongste zoon namelijk al een paar maanden, wat bij hem boze (en luidruchtige) protesten uitlokt. Zijn afkeer van de nieuwe aanwinst is voelbaar: hoewel zijn oudere zus Enugu constant aan haar moeders zijde blijft, en voor het kalfje zorgt, blijft Eidan wat achter. Ik kan hem bijna met zijn voeten zien slepen.

Mannelijke kalfjes hebben het vaak moeilijk met de komst van een jonger broertje of zusje. Oudere zussen worden meestal afgeleid van hun stress van het speen-proces door de zorg voor het kleinere kalfje, oudere broers hebben weinig interesse in baby’s.

Arme Eidan krijgt het extra moeilijk: in de EA-familie zijn geen speelmaatjes te vinden die hem kunnen afleiden. Zijn nichtje Éclair wordt volledig in beslag genomen door haar rol als tante van Elin’s eenjarige dochter.

Deze nieuwe aanwinst is het negende kalfje voor Eloise. Opmerkelijk genoeg zijn alle negen kalfjes nog in leven, van haar eerstgeboren zoon Eugene tot dit kleine vrouwtje. Nog opmerkelijker is het feit dat Eloise’s eerste zes jongen allemaal mannetjes waren. Pas in 2004 kreeg ze een dochter.

Op een dag is Eidan opgegroeid en lijkt hij veel op zijn grote broer.

Alhoewel Eloise veel zoons kreeg, ontbrak het hen nooit aan babysitters, Eloise heeft namelijk nog drie zussen. Ze is nu nog de enige overlevende, maar haar nichtjes, Edney en Elin, blijven altijd bij haar in de buurt. Ze hebben allebei dochters, dus Enugu en het kleinste kalfje zullen later waarschijnlijk hun jongen grootbrengen  in deze hechte familie.

Het andere deel van de EA-familie is erg groot, met de vier dochters van Estella en hun kinderen als middelpunt. Ze hebben een goede band met Eloise en haar gezin, maar als er lastigere tijden aanbreken, dan splitst de groep zich in tweeën, met Estella en Eloise als leiders.

Het succes van Eloise binnen de Amboseli-populatie is ongeëvenaard. Sommige vrouwtjes hebben moeite om zwanger te worden of ze hebben de pech om altijd kleine kalfjes te krijgen die tijdens de droogte erg kwetsbaar zijn. Eloise had geluk als jonge moeder en heeft nu veel ervaring. Ervaring waar Edney, Elin en haar dochters van profiteren.

Eugene werd geboren in 1978 toen Eloise zelf 14 jaar oud was, iets ouder dan de gemiddelde leeftijd waarop olifanten in Amboseli hun eerste jong krijgen (12,8 jaar). Maar toen ze eenmaal een kalfje had gekregen, ging het hard. Sindsdien kreeg ze een kalfje per 4,26 jaar tijdens 34 jaar.

Wat een uitputtende gedachte.

De oudste van Eloise’s kinderen, Eugene, is nu een zelfstandige stier. (Foto door Patrick Chiyo/ATE)

Ik houd ervan om tijd door te brengen met de Amboseli-olifanten, ik houd er ook van (nerd die ik ben) om door onze dataset te spitten. Soms gaan deze twee dingen samen: toen ik Eloise’s kalfje toevoegde aan mijn familieboek (mijn ‘bijbel’ voor het bijhouden van geboortes en het overlijden van olifanten) realiseerde ik me hoe extra kostbaar deze kalfjes zijn.

We houden van ze om wie ze zijn; de vreedzame momenten en de streken waarmee ze ons aan het lachen maken, voor de toekomst die ze beloven.
We houden ook van ze om het begrip en de informatie die ze ons brengen. Elke geboorte draagt informatie bij aan een database waar gegevens instaan van 2906 olifanten in de afgelopen 40 jaar.

Nu de populaties in heel Afrika snel dalen, wordt de database alleen maar belangrijker om te begrijpen hoe we olifanten kunnen beschermen en ook hoe niet.

Niets gebeurt snel met olifanten, maar we kijken vooruit, naar het volgende hoofdstuk in hun geschiedenis en we vechten er hard voor om hen te behouden.

--VF

Kijk hier voor meer informatie over het werk van het IFAW voor olifanten.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie