Kennis maken met Kenia

IMG_9391

Een van onze medewerkers, Linda de Regt, heeft deze maand twee donateurs begeleid tijdens hun reis naar Amboseli National Park in Kenia. Een geweldige gelegenheid voor Linda om de plek te bezoeken waar ze al zoveel donateurs over verteld heeft, en om de lokale mensen te ontmoeten met wie we zo nauw samenwerken. Zo ontmoette ze James, een student die dankzij een IFAW-studiebeurs naar school kan. Uiteraard maakte ze ook kennis met de dieren die we beschermen. Hieronder lees je haar verslag van deze bijzondere reis - AvdH

Onlangs ben ik teruggekomen van een indrukwekkende reis naar Amboseli National Park in Kenia. In de vier jaar die ik nu voor het IFAW werk, had ik nog niet eerder een project bezocht. Eindelijk kon ik de plek bezoeken, waar ik al zoveel over heb gelezen en aan donateurs over heb gecommuniceerd. En ik kan u vertellen… Amboseli is een paradijs op aarde! Er gaat niets boven getuige zijn van een familie olifanten die stilletjes naast elkaar grazen, baden of spelen over de Keniaanse vlaktes. Bijgaande set foto’s is slechts een beperkte selectie van de honderden bijzondere beelden die ik geschoten heb.

Ik heb me nog nooit zo trots gevoeld om voor het IFAW werkzaam te zijn als tijdens mijn tijd in Kenia. Van de lokale bevolking en het parkpersoneel, tot aan de rangers en de ondersteunende medewerkers van onze overheidspartner in het gebied, Kenyan Wildlife Services: ik werd continu herinnerd aan het feit dat de dieren en mensen in dit gebied veilig kunnen leven, dankzij het werk van het IFAW in de afgelopen jaren.

Dit werkbezoek heeft me geleerd hoe noodzakelijk ons werk voor de bescherming van wildlife is. Olifanten hebben het zwaar, niet alleen door stroperij, maar ook door mens-olifant conflicten. Het deed me dan ook goed om het succes van IFAW projecten op beide gebieden te zien in Kenia.

Zowel wildlife als de lokale bevolking loopt een risico, omdat ze op een klein gebied samen moeten leven. Mensen, olifanten, giraffen en ander wildlife verliezen jaarlijks het leven door dit probleem.

Olifanten hebben toegang tot water en voedsel nodig, en ruimte voor migratie. Vroeger was er dan ook genoeg ruimte. Tegenwoordig steeds minder, door de snelgroeiende menselijke populatie in een klein gebied. Wegen lopen lijnrecht door het olifantengebied, huizen van de lokale bevolking duiken her en der op. Olifanten verwoesten de kleine stukjes landbouwgrond van de lokale bevolking, op zoek naar voedsel. Zo ontstaat er een gevaarlijke situatie als de lokale bevolking haar gewassen wil beschermen. Een gevaarlijke situatie voor mens én dier!

Het IFAW denkt altijd in oplossingen voor deze beide partijen. Dit is de reden dat het IFAW land least van de lokale bevolking, zodat dit land behouden kan blijven als olifantengebied terwijl de bewoners toch inkomsten hebben. Zo gaan we de verleiding van het verkopen van hun eigen grond aan projectontwikkelaars tegen.

Een belangrijk onderdeel van ons werk in Kenia is om de relatie tussen mens en wildlife te verbeteren. Het IFAW voorziet daarom speciaal geselecteerde Keniaanse jongeren van een studiebeurs op het gebied van wildlife management. Op deze manier zullen de studenten en hun families inzien dat wildlife, en er in harmonie mee samen leven, van toegevoegde waarde is.

Tijdens mijn reis naar Kenia heb ik een student (James) en zijn familie ontmoet in hun Manyatta (dorpje). James was zo dankbaar dat hij zijn studie kon volgen dankzij het IFAW, we werden met open armen ontvangen. Zijn moeder was ontzettend trots. Het was een ervaring om nooit meer te vergeten! In deze kansarme dorpjes in Kenia, is er weinig mogelijkheid tot educatie. Het verlenen van studiebeurzen maakt een enorm verschil voor deze jongeren, hun gemeenschap en de dieren.

Het was geweldig dit gebied met eigen ogen te zien!

Post a comment