Kattenadoptie Caboodle Ranch: een indrukwekkend vertoon van warmte en begrip

Het was een indrukwekkende ervaring om het centrum te bezoeken waar sinds eind februari al bijna 700 katten zijn opgevangen.

Medewerkers en vrijwilligers troffen vol energie de laatste voorbereidingen.

Het evenement waar de afgelopen vijf maanden zo reikhalzend naar was uitgekeken, stond eindelijk voor de deur – een grootschalig adoptieweekend voor de katten die waren gered van de Caboodle Ranch.

Toen ik vooraf nadacht over mijn eerste werkzaamheden voor het noodhulpprogramma van het IFAW, stelde ik mij voor dat ik zou helpen bij het redden van dieren bij natuurrampen, of zou werken in een tijdelijk opvangcentrum voor door een ramp ontheemde dieren.

Het liep iets anders, aangezien het IFAW ook helpt bij het redden van dieren die slachtoffer zijn geworden van door de mens veroorzaakte incidenten, waaronder ook dierenmishandeling.

Hulpverleners van het IFAW werden in eerste instantie ingezet bij de grootschalige operatie waarbij katten in beslag werden genomen en bewijs werd verzameld.

Hun harde werk had inmiddels zijn vruchten afgeworpen en nu de katten door de rechtbank waren vrijgegeven, kon er eindelijk een nieuw thuis voor ze worden gezocht!

Mijn eerste werk verrichtte ik dus als adoptiebegeleider tijdens een tweedaags evenement op verschillende locaties, waarbij ik probeerde voor zoveel mogelijk van de ongeveer 300 katten in het tijdelijke opvangcentrum van de ASPCA in Jacksonville, Florida, een passende potentiële nieuwe eigenaar te vinden. Ik slaagde erin 30 bijzonder tevreden dieren permanent aan een zorgzame eigenaar te koppelen.

Toen ik tijdens mijn kennismaking met de katten hun adoptieflyers ophing en ik hun oude identificatiepapieren verwijderde, viel me op hoe ze in de tussentijd veranderd waren!

De katten die ik in de kennels zag zitten, hadden een optimaal gewicht, heldere, stralende ogen en een glanzende vacht.

Het was een enorm contrast met de foto’s die waren genomen op het moment van hun intake, toen veel katten te mager waren, een doffe vacht hadden en kampten met luchtweginfecties.

Naarmate ik meer katten zag, werd ik geraakt door het aantal katten met kattenaids (FIV) of kattenleukemie (FeLV) – er was zelfs een aantal katten dat besmet was met beide ongeneeslijke ziekten.

Ik wist dat het nog een hele klus zou worden om onderdak te vinden voor deze katten die extra zorg nodig hadden.

Op de eerste adoptiedag leek het wel of iedere geïnteresseerde op zoek was naar gezelschap voor zijn eigen kat thuis.

De katten die negatief testten voor FIV en FeLV vonden al snel een nieuwe eigenaar. Maar ik had ook nog zoveel fantastische katten die wél besmet waren!

In het begin raakte ik ontmoedigd, omdat ik bij mijn eerdere ervaringen bij de opvang van dieren wel had gezien hoe moeilijk het was om katten met FIV/FeLV aan een nieuwe baas te helpen. Ik was echter aangenaam verrast door het aantal mensen dat openstond voor adoptie van een kat waarvan bekend was dat deze niet helemaal gezond was.

Zo kwam er een gezin binnen met drie jonge dochters, dat op zoek was naar een rustige, aanhankelijke kat.

En ik wist precies welke kat perfect voor hen zou zijn.

Een volwassen, bruingestreepte poes, die bijna voortdurend spinde. Ze kon het meteen uitstekend vinden met de dochters, die onmiddellijk besloten dat ze haar Georgia wilden noemen. We bespraken haar toestand (FeLV+), en ze stonden open voor adoptie en waren bereid haar alle zorg te geven die ze nodig zou hebben.

Wat een geweldige match!

De eerste adoptiedag verliep fantastisch, en voor de tweede dag had ik goede hoop dat we nog meer katten met een extra zorgbehoefte zouden kunnen plaatsen.

De dag begon heel goed, en het eerste gezin dat naar afdeling kwam, werd verliefd op een volwassen oranje kater met zowel de ziekte kattenaids als kattenleukemie.

Ik keek gespannen toe terwijl ze de kat aan elkaar doorgaven (sommige katten worden zenuwachtig als ze worden opgetild!), maar hij genoot met volle teugen van alle aandacht.

Het gezin besloot hem te adopteren, en bezorgde mij zo een inspirerend begin van de dag, die nog veel meer succesvolle adopties zou brengen voor katten met speciale zorgbehoeften.

De dag was uitstekend georganiseerd; er waren zelfs leden van het medische team aanwezig om nieuwe eigenaren van katten met speciale zorgbehoeften informatie en advies te geven.

Daarnaast werd er gedragsadvies gegeven voor erg schuwe katten.

Er werd alles aan gedaan om deze katten de best mogelijke start te geven bij hun nieuwe eigenaar.

Het was echt een unieke ervaring om te zien hoe alle hulpverleners zich voor deze dieren inzetten, en hoe de gemeenschap deze inzet beloonde door ze een nieuw thuis te bieden, waar ze de aandacht en de liefde zullen krijgen die ze verdienen.

--JG

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam