Jonge dierenvriend ontvangt Animal Action Award in Zuid-Afrika

Kganya met zijn prijs en, van links naar rechts, Nthabiseng Raditapole (Education Officer bij CLAW), Kganya’s moeder, zijn lerares en de auteur.

Community Led Animal Welfare (CLAW) in Johannesburg, Zuid-Afrika, is sinds jaar en dag een veilig toevluchtsoord voor dieren en mensen. Maar voor Kganya Lephalletse (12) was CLAW een plek waarnaar hij kon vluchten als de harde realiteit van het leven hem teveel werd. 

Vanwege de aangeboren handicap aan zijn voet wordt Kganya geplaagd door andere kinderen op zijn school. Ze noemen hem een sehole, een minachtende term voor een gehandicapt persoon in Sesotho.

Hij zegt dat hij er niets aan doet, behalve het aan zijn moeder, een alleenstaande ouder, vertellen. Kganya, een enig kind, zet een dapper gezicht op als het over het pesten gaat maar de mensen die hem goed kennen weten dat de bespottingen hem diep raken.

Kganya begon CLAW te bezoeken toen hij pas vier jaar oud was en nam deel aan de jaarlijkse Kerstfeesten die zij organiseren voor de kinderen in de gemeenschappen waar zij actief zijn.

Hij begon actief betrokken te raken bij de dieren als een vrijwilliger bij CLAW tussen 2010 en 2011 en daarna werd hij lid van de CLAW Zaterdag Kinderclub.

“Ik kom graag naar CLAW omdat ik van honden houd en ik leer graag over hen,” zegt Kganya. “De dingen waar ik het meest van geniet bij de Zaterdag Kinderclub, naast dingen leren over honden, is met speelgoed spelen en voetballen.”

Deze ervaring heeft hem over zijn toekomst doen nadenken. “Ik wil dierenarts worden,” zegt hij.

Kganya’s liefde voor dieren gaat verder dan ‘’s mans beste vriend’ en je ziet hem vaak de duiven op de binnenplaats van CLAW voeren.

Ter ere van zijn betrokkenheid, medeleven en harde werk is een International Fund for Animal Welfare (IFAW) Animal Action Award aan Kganya toegekend. Vorige maand verraste Melissa Tomlinson van het IFAW Kganya op school om hem zijn prijs toe te kennen, plus een nieuwe plunjezak met IFAW goodies en postpapier. Dit werd in de klas in het bijzijn van zijn klasgenootjes aan hem overhandigd.

Kganya’s lerares was verrukt dat hij erkenning heeft gekregen voor zijn toewijding aan de dieren die onder de zorg van CLAW vallen en bevestigde dat als hij net zo toegewijd is aan dieren als aan zijn schoolwerk,  haar dit niet verbaast.  

--LCH

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs