Japanse walvisvloot vaart uit, ondanks uitspraak Internationaal Gerechtshof en IWC

Voor het tweede jaar op rij is de Japanse walvisvloot uitgevaren om jacht te maken op walvissen in de Zuidelijke IJszee, ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in 2014 en de veroordeling door de IWC deze herfst.

Op dit moment lijkt er nauwelijks een week voorbij te gaan zonder dat Japan de internationale gemeenschap schoffeert. Terwijl de ogen van de wereld op de Amerikaanse presidentsverkiezingen gericht waren, presenteerde Japan stilletjes zijn plan om nog eens ruim 3.700 walvissen in de noordelijke Stille Oceaan te doden uit naam van de 'wetenschap'.

In navolging hiervan is de Japanse walvisvloot in de afgelopen dagen uitgevaren om te beginnen aan het tweede seizoen van 'wetenschappelijke' walvisjacht in de Zuidelijke IJszee sinds het Internationaal Gerechtshof de eerder door Japan gehouden walvisjacht als onrechtmatig beoordeelde.

Dit alles gebeurt kort na de meest recente vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in oktober, waar nieuwe regels zijn afgesproken om zogenaamde wetenschappelijke walvisjacht scherper te beoordelen. Het IFAW was destijds verheugd over de veranderingen, maar Japans meest recente provocatie laat zien dat de machthebbers binnen de regering van premier Abe vastbesloten lijken om de internationale reputatie van Japan verder door het slijk te halen.

De meerderheid van de aanwezige landen op de IWC-vergadering veroordeelde de Antarctische walvisjacht door Japan. De vraag is nu hoe zij gaan reageren op het opnieuw uitvaren van de Japanse vloot.

Het siert de regering van Nieuw-Zeeland dat ze het Japanse optreden snel veroordeelde, en premier John Key beloofde de kwestie aan de orde te stellen op een top die deze week gehouden werd. Andere landen moeten dit voorbeeld volgen en het optreden van Japan op het hoogste diplomatieke niveau veroordelen.

Er is echter een grens aan wat met diplomatie bereikt kan worden tegenover de diepgewortelde binnenlandse walvisjachtbelangen in Japan. Bij het IFAW blijven we ons inzetten om de houding in Japan zelf te veranderen, maar we zijn er ook van overtuigd dat verdere druk van buitenaf op zijn plaats is. Japan blijft binnen de IWC overeengekomen processen en het internationaal recht aan zijn laars lappen. Nu het land weigert mee te werken met andere landen, wordt de dreiging van internationale juridische stappen tegen Japan steeds groter.

Ondanks jarenlange diplomatie en zelfs directe acties op zee, is tenslotte de Australische overwinning bij het Internationale Gerechtshof het enige wat de walvisjacht in Antarctisch gebied daadwerkelijk heeft gestopt. Al was het maar voor een jaar. Verdere juridische stappen hebben wellicht een meer permanent effect.

--MC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime