Japan maakt zich opnieuw op voor walvisjacht

Japan maakt zich opnieuw op voor walvisjacht
maandag, 30 november, 2015

Japanse schepen gaan wederom walvissen vangen, onder de noemer van wetenschappelijk onderzoek. In tegenstelling tot eerdere berichten vaart de vloot niet volgend jaar maart uit, maar waarschijnlijk morgen al. 

Vorig jaar oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de Japanse walvisjacht in de Zuidelijke IJszee bij Antarctica geen enkel wetenschappelijk doel dient. Desondanks kondigde het land eerder al aan dat het de komende twaalf jaar 333 dwergvinvissen per jaar wil vangen en doden.

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) doet al langer een beroep op de regering van Japan om af te zien van het nodeloos doden van walvissen. “Het hervatten van de jacht is tegen internationale regels en wordt door wetenschappers en biologen sterk afgekeurd. We doen een beroep op Japan om de harpoenen thuis te laten, als het hen echt te doen is om wetenschappelijk onderzoek”, aldus Sonja van Tichelen, regiodirecteur Europese Unie.

Vorige maand schreef Japan een brief naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon in een poging zich te onttrekken aan de beslissing van het Internationaal Gerechtshof, met het oog op de Japanse plannen voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek naar walvissen.

Het IFAW is tegen elke vorm van jacht, ook als het om zogenaamd wetenschappelijk onderzoek gaat, omdat er simpelweg geen humane manier bestaat om een walvis te doden. In plaats daarvan stimuleert het IFAW initiatieven, zoals toeristisch walvis-spotten, als een diervriendelijk en structureel financieel alternatief. 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming