Jaarlijks onderzoek beluga’s succesvol afgerond

Beluga

Een nieuw seizoen van gegevens verzamelen bij het eiland Solovetsky zit er weer op. Elk jaar wordt er voor de kust van Kaap Beluzhy een groep beluga’s geobserveerd als onderdeel van het White Sea Beluga Whale Project van het IFAW. De medewerkers van het Laboratorium voor Zeezoogdieren van het P.P. Shirshov Instituut voor Oceanologie van de Russische Academie van Wetenschappen hadden veel goed weer, wat heeft bijgedragen aan het succes van het project.

Hoofddoel van het project was deze zomer de opname van de populatieomvang en leeftijden van de walvissen. Met de door het IFAW beschikbaar bestelde quadcopters en drones konden de bewegingen en het gedrag van witte walvissen tot in afgelegen gebieden worden gevolgd.

Om de dieren niet te storen, lieten we de quadcopters niet onder een hoogte van 30 meter vliegen. Zouden ze dat wel doen, dan zouden de walvissen onnatuurlijk defensief gedrag gaan vertonen en wegzwemmen van het vliegtuig.

Voorlopige gegevens wijzen op de aanwezigheid van in totaal zo'n 70 beluga’s, waaronder een uitzonderlijk hoog aantal pasgeboren exemplaren (mogelijk 10 kalveren). We hebben de kalveren in verschillende leeftijdsfasen gefotografeerd en hebben tot nu toe 54 dieren geïdentificeerd. Veel daarvan zijn in voorgaande zomers ook in deze wateren gezien.

We hebben ook weefselmonsters afgenomen, die moleculair genetisch en toxicologisch zullen worden onderzocht. Op dit moment zitten er in de weefselbank voor de populatie beluga’s 30 weefselmonsters die in ruim vijf jaar tijd zijn verzameld.

Meer dan 40 uur aan geluidsopnamen zal worden gekoppeld aan het gedrag dat bij de beluga’s is geobserveerd.

Deze zomer stroomden reizigers en toeristen toe om de immer populaire witte walvissen van Solovetsky te bewonderen; op één dag in juli werden er maar liefst 140 gezien. Helaas houden niet alle aanbieders zich aan de regels voor walvisexcursies; ze houden onvoldoende afstand of varen dwars door de zwemroutes van de dieren heen. In die situaties moesten medewerkers van het onderzoek ingrijpen en de exploitanten opdragen de boten te verplaatsen naar een plek die veilig was voor de walvissen.

Nu is het tijd voor de volgende stap: de wetenschappers kunnen aan de slag met de verwerking en analyse van alle verzamelde gegevens.

--MV

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime