Ivoorverkopen creëren een nieuw en dodelijk betaalmiddel in China

maandag, 4 juni, 2012

In deze economisch onzekere tijden heeft China ivoor ontdekt als een nieuw beleggingsmiddel. Het gevolg is een buitengewoon sterke stijging in het aantal slachtingen van olifanten in Afrika.

Uit nieuw marktonderzoek door het IFAW (International Fund for Animal Welfare, www.ifaw.org) blijkt dat de eenmalige legale verkoop van voorraden ivoor in 2008 de vraag naar ivoor een nieuwe impuls heeft gegeven. En dan vooral in China, waar steeds meer rijken ivoor als het ‘witte goud’ beschouwen.

“Ivoor is in zekere zin een nieuw betaalmiddel geworden in China”, stelt Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW Nederland. “Als reactie op de alsmaar toenemende vraag naar ivoor, is de prijs omhoog geschoten. Tel daarbij op dat de Chinese Yuan ten opzichte van de kwakkelende Amerikaanse dollar en Euro alsmaar sterker is geworden. Hierdoor is het inkopen van illegaal ivoor uit Afrika en deze met hoge winsten, verkopen in China een criminele maar ook buitengewoon lucratieve bezigheid geworden.”

Het IFAW wijst de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Dieren en Planten (CITES) als schuldige aan. In 2007 werd op Nederlandse bodem door CITES aan vier zuidelijke Afrikaanse landen groen licht gegeven voor de legale verkoop van oude voorraden ivoor aan China en Japan. Het besluit werd in 2008 effectief.

Sinds 2009, het jaar waarin China het ivoor importeerde, heeft de ivoormarkt in dat land, zowel legaal als illegaal, een enorme vlucht genomen. Over de hele wereld zijn sindsdien grote hoeveelheden illegaal ivoor in beslag genomen, die vrijwel allemaal richting China gingen. Volgens de media werden alleen al in 2011 5.259 complete slagtanden (met een totaalgewicht van maar liefst 23 ton) onderschept.

De Chinese regelgeving die in 2004 van kracht werd en – conform de door CITES geformuleerde voorwaarden – tot strenge controle op de binnenlandse ivoormarkt had moeten leiden, is nagenoeg krachteloos gebleken tegenover de grote vraag naar ivoor.

“Chinese deskundigen visiteerden 158 handelslocaties in vijf steden. Hiervan bleken er 101 niet over de vereiste vergunningen te beschikken en clandestien te opereren. Ook op de handelslocaties met vergunning bleken de meeste op een of andere manier het controlesysteem te ontduiken”, zegt Reijnen. “Het aantal ondernemingen dat zich met de illegale ivoorhandel bezighield was bijna zes keer zo groot als het aantal legale ondernemingen (135/23). Dat waren zowel bedrijven zonder vergunning, maar ook bedrijven mét vergunning die niet aan de gestelde eisen voldeden.”

Het IFAW-onderzoek laat duidelijk zien dat illegaal ivoor, wanneer het eenmaal China binnengesmokkeld is, gemakkelijk als legaal ivoor op de markt kan worden aangeboden. Het rapport brengt ook aan het licht dat het voor Chinezen uit economisch oogpunt zeer aantrekkelijk is om zich met illegale ivoorhandel in te laten.

Terwijl de groothandelsprijs per kilogram ivoor in Chinese Yuan van 2006 tot 2011 is verdrievoudigd (¥4.500-¥15.000), stijgt de koers van de Chinese Yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Euro. Aangezien ivoor uit het buitenland afkomstig is, levert de sterkere Chinese munt meer koopkracht op voor de Chinese consument, die zijn Chinese Yuan  voor dollars en Euro’s inwisselt om ivoor te kopen. Daarbij komt dat illegaal geïmporteerd ivoor eenvoudig 'witgewassen' kan worden op de legale Chinese markt. Dit levert de criminelen die zich met de illegale ivoorhandel bezighouden, enorme winsten op.

“De door CITES toegestane verkopen moesten de illegale handel tegengaan en de afslachting van olifanten voorkomen, doordat de markt met legaal ivoor verzadigd zou worden. Precies het tegenovergestelde is gebeurd”, aldus Reijnen.

Door de import van ivoor te legaliseren, zijn mogelijkheden gecreëerd om illegaal ivoor in China wit te wassen. Daarnaast heeft de onverzadigbare vraag naar ivoor als belegging ertoe geleid, dat de groothandelsprijs van ivoor is verdrievoudigd. Deze ontwikkelingen, in combinatie met veranderde koersverhoudingen, blijken zo dodelijk te zijn, dat in het wild levende populaties olifanten op grote schaal worden afgeslacht.   

‘Making a Killing’, een onderzoek naar de ivoormarkten uit 2011, kunt u nu vinden op www.ifaw.org.

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+31 6 288 35 000
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie