Interpolprogramma Milieucriminaliteit paraat om dam op te werpen tegen smokkel van wilde dieren

Criminele activiteit, inclusief de smokkel van wilde dieren, is door verschillende regeringen, waaronder die van de VS, aangemerkt als nationale veiligheidsprioriteit. Boven: in beslag genomen olifantenslagtanden bij het douanehoofdkantoor van Hongkong, China, 8 augustus 2013. Foto c. IFAW/Alex Hofford

De  inbeslagname op 23 juli 2013 van een partij neushoornhoorn in Tsjechië met bestemming China is slechts het topje van de ijsberg. De smokkel van wilde dieren verloopt via een wijdverbreid internationaal netwerk.

Steeds opnieuw zien we dat wilde dieren in het ene land door stropers worden buitgemaakt, om vervolgens via verschillende andere landen naar hun uiteindelijke bestemmingsland te worden gesluisd.

Deze smokkel is niet alleen het probleem van Tsjaad, of China. Het is een internationaal probleem en aan de oplossing moet door alle landen worden bijgedragen.

Als ‘s werelds grootste internationale politieorganisatie, met 190 aangesloten landen, verkeert Interpol in een unieke positie om bij te dragen aan de ontmanteling van de criminele netwerken die van wildlife-criminaliteit profiteren.

BEKIJK DE VIDEO: Interpoloperatie WENDI is gericht op de ontmanteling van ivoorsmokkelnetwerken in Afrika

Het probleem is echter niet alleen een zaak voor de politie. We moeten ons realiseren dat regeringen hun investeringen in het politieapparaat laten afhangen van de wensen van hun bevolking. Om ons programma met succes te kunnen voortzetten, hebben we niet alleen de steun van regeringen van de betrokken landen nodig, maar ook van de bevolking in al die landen.

Het Interpolprogramma Milieucriminaliteit is nog maar drie jaar oud. De eerste aanzet voor het definitieve programma werd tien jaar geleden gegeven, met de eerste investeringen door het IFAW en andere non-profitorganisaties, die namens het publiek - hun donateurs – een bijdrage wilden leveren aan de bestrijding van de smokkel van wilde dieren.

Het was deze publieke steun die de doorslag gaf voor het besluit om de bestrijding van milieucriminaliteit één van de kernactiviteiten van Interpol te maken.

Nu al onze lidstaten de ernst van milieucriminaliteit hebben onderkend, is het van essentieel belang dat ieder land voor zich stappen onderneemt om een betekenisvolle bijdrage te leveren om de uitbreiding van deze vorm van criminaliteit te stoppen en het tij definitief te keren:

  • Landen moeten topambtenaren en besluitvormers afvaardigen naar de ECEC-vergadering (Environmental Compliance and Enforcement Committee) van Interpol die van 4 tot 8 november plaatsvindt in Nairobi. Samen met Interpol kunnen deze functionarissen dan integrale strategieën ontwikkelen voor de bestrijding van milieucriminaliteit. Tot nu toe hebben slechts 49 van de meer dan 190 landen die voor deelname in aanmerking komen, zich aangemeld.
  • Landen moeten aan de bestrijding van wildlife-criminaliteit prioriteit geven door National Environmental Security Task Forces (NEST) op te zetten, die op het gebied van handhaving samen met Interpol kunnen opereren.
  • Elk land moet ongereguleerde markten binnen zijn landsgrenzen sluiten.
  • Mensen moeten worden voorgelicht over producten van wilde dieren en waarom ze deze niet zouden moeten kopen.

De vele berichten in de media over stropersactiviteiten en inbeslagnames schetsen een soms ontmoedigend beeld. Desondanks hebben we het afgelopen decennium grote vooruitgang geboekt als het gaat om inzicht in en aanpak van milieucriminaliteit.

We hebben de benodigde strategie ontwikkeld om handhavingsinstanties internationaal te laten samenwerken, zodat we criminele netwerken effectief kunnen aanpakken.

Waar we nu behoefte aan hebben, is uw blijvende steun en die van non-profitorganisaties als het IFAW. Alleen dan kunnen we waarborgen dat landen de noodzakelijke maatregelen nemen om Interpol te helpen de smokkel van wilde dieren een halt toe te roepen.

Wij stellen het zeer op prijs dat het IFAW zich inspant om mensen te laten weten wanneer ze, elk in hun eigen land, specifieke actie kunnen ondernemen.

Met uw steun aan het IFAW, en daarmee ook Interpol, helpt u steeds meer wilde dieren uit handen te houden van smokkelaars.

--DH

Steun ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Interpol over milieucriminaliteit, volg ons op Twitter @INTERPOL_EC.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie