Internationale bende smokkelde voor 100 miljoen dollar aan ivoor

Internationale bende smokkelde voor 100 miljoen dollar aan ivoor
woensdag, 6 november, 2013

De Chinese douane heeft gisteren een bende opgerold die voor bijna 100 miljoen dollar aan ivoor van Afrika naar China heeft gesmokkeld. Volgens de douane in Xiamen was de groep verantwoordelijk voor de invoer van meer dan 12.000 kilo.

De leider van de bende had een winkel waarin hij onder strenge voorwaarden ivoor mocht verkopen. Ivoor is een belangrijk statussymbool in China en de vraag naar beelden en sieraden gemaakt van slagtanden groeit de laatste jaren fors. De winkeleigenaar kon de vraag dan ook niet meer aan en besloot ook illegaal verkregen ivoor het land binnen te smokkelen.

De laatste tijd worden er steeds vaker grote partijen smokkelwaar onderschept, bestemd voor de Chinese markt. Veel Chinezen weten niet dat olifanten gedood worden voor hun ivoor. De vraag blijft daardoor groot en dus is de illegale handel nog altijd zeer lucratief voor stropers en smokkelaars. Het dode van Afrikaanse olifanten neemt inmiddels ernstige vormen aan en het voortbestaan van het grootste levende landzoogdier komt nu serieus in gevaar. In 2012 werd een recordaantal van maar liefst 35.000 olifanten gestroopt voor hun ivoor.

Een olifant gestroopt voor ivoor

Vertegenwoordigers van verschillende landen vergaderen deze week tijdens een speciale INTERPOL conferentie in Kenia over nieuwe manieren om dit groeiende probleem een halt toe te roepen. Azzedine Downes, directeur van het International Fund for Animal Welfare (www.ifaw.org) riep leiders van over de hele wereld op om een ‘National Security Task Force’ of NEST op te richten volgens de richtlijnen van INTERPOL.

“Wereldwijd zijn mensen diep verontwaardigd over het feit dat olifanten, neushoorns, tijgers en andere wilde dieren door goed georganiseerde bendes worden afgeslacht, puur voor financieel gewin van een kleine groep criminelen. Als de landen waar deze wilde dieren worden gedood afspraken maken om de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken, zijn onze donateurs uit de rest van de wereld bereid dit financieel te ondersteunen”, aldus Downes.

“De handel in wilde dieren is een van de meest serieuze, gevaarlijkste en schadelijkste misdaden, naast mensensmokkel, drugshandel en de handel in illegale wapens,” gaat Downes verder. “Om een eind te maken aan deze illegale handel in wilde dieren is oprechte toewijding  van de internationale gemeenschap nodig om actie te ondernemen.”

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie