Informatieborden onthullen ondefinieerbare aantrekkingskracht van natuurpark Amboseli

Een IFAW-medewerker leest een informatiebord bij de landingsbaan van Amboseli Park.Hoe bezoekers het Amboseli National Park ervaren, is vaak heel verschillend. Het hangt af van het moment van de dag of de tijd van het jaar waarin ze het park bezoeken. En dat is niet zo vreemd.

Amboseli kan extreem heet en droog zijn, met indrukwekkende stofstormen waarbij je je afvraagt of er nog iets anders te zien is dan alleen de stoffige vlakten. Op een ander moment tref je een koel, groen landschap aan, waarin nauwelijks olifanten te zien zijn, omdat die zijn gaan foerageren op de omliggende gemeenschapsgronden.

Tref je een goede dag, dan verheft de Kilimanjaro de met sneeuw betopte  berg, die voor miljoenen mensen en wilde dieren in Kenia en Tanzania zo belangrijk is, zich majestueus tegen de achtergrond van een blauwe lucht.

Op andere dagen is diezelfde berg grijs, somber en in nevelen gehuld.

In de droge perioden kun je dwars door het Lake Amboseli rijden. Maar in de regentijd stroomt dit meer vol, waarna het water een aantal weken blijft staan. En heel soms trekt die overvloed aan water zelfs kleurige kleine flamingo’s aan.

Er is echter één ding dat nooit verandert, en dat is de magische, ondefinieerbare charme van Amboseli, die iedereen blijft verbazen, zelfs mensen die al tientallen jaren in het gebied wonen.

Eén van de borden bij de Noomotio observatieheuvel in Amboseli.

Die bijzondere charme is één van de redenen waarom het IFAW samen met Kenya Wildlife Service heeft gezorgd voor informatieborden. Bezoekers kunnen op de borden een toelichting lezen op een aantal van de bijzondere fenomenen van het park en het omringende gebied, zodat ze niets meer hoeven te missen.

Met de informatie die er over Amboseli beschikbaar is, zou je een bibliotheek kunnen vullen. Al deze informatie wordt pas ten volle benut als hij breed beschikbaar is voor iedereen; via internet, boeken, informatiecentra en, uiteraard, informatieborden.

De borden bevatten prettig leesbare, boeiende beschrijvingen en bevolkingseigen afbeeldingen, die een beeld geven van interessante feiten en feitjes over Amboseli. Ondanks de luchtige benadering is er ook een serieuzere ondertoon: op alle lezers wordt een dringend beroep gedaan het ecosysteem niet te verstoren. Interessante anekdotes worden daarom afgewisseld met zachte wenken over wat in het gebied wel en niet is toegestaan.

De borden bevatten informatie over de geschiedenis van het gebied, de geologie, de Kilimanjaro, de moerasgebieden en belangrijke wilde diersoorten die in het gebied leven, zoals olifanten, hyena's, leeuwen, bavianen en vogels.

Een flink deel van de borden is gereserveerd voor bezoekersinformatie over de lokale Masaïgemeenschap en hun onbetwistbare, cruciale band met en hun rol binnen het ecosysteem. Ook is er veel aandacht voor Amboseli als beschermd gebied voor mens en dier en de rol van alle betrokkenen bij het park, inclusief de bezoekers zelf. Deze laatsten hebben de verantwoordelijkheid om dit kwetsbare gebied na hun bezoek onbeschadigd achter te laten.

Bezoekers laten zich na het lezen van de informatie voor de borden fotograferen.Mits goed onderhouden, gaan de borden minimaal tien jaar mee. Ze zijn gemaakt uit lokale materialen die bestand zijn tegen de zware, sterk wisselende weersomstandigheden in het gebied.

Amboseli blijft een ware schatkamer, niet alleen voor de mensen die in het gebied wonen en werken, maar, en dat geldt voor heel veel kostbare, kwetsbare ecosystemen, voor de hele mensheid.

Een anoniem citaat op één van de borden verwoordt treffend de essentie van Amboseli: Leer uw kinderen wat wij onze kinderen hebben geleerd, dat de aarde onze moeder is. Het lot van de aarde is het lot van haar kinderen. Wie op de grond spuugt, spuugt op zichzelf.

En dat is zeker waar voor Amboseli, dat voor velen als een moeder is. Een moeder die het verdient te worden gekoesterd.

- EW

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie