Indiaas rehabilitatieteam verwijdert halsbandzender van beer Sange

Vorige week heeft het team van het Centre for Bear Rehabilitation and Conservation, waaronder dierenarts Jahan Ahmed en een aantal dierenverzorgers, één van twee Aziatische zwarte beren opgespoord, verdoofd en van zijn halsband met zender ontdaan.

De beer werd in juni 2011 na een lange rehabilitatieperiode in het centrum samen met vier andere jonge weesberen uitgezet in het Pakke Tiger Reserve in Arunachal Pradesh. Het centrum is een gezamenlijk project van het IFAW en de Wildlife Trust of India (IFAW-WTI).

Het team verwijderde de halsband van de ongeveer 26 maanden oude beer,  ‘Sange’ genaamd nadat de beer eerst was verdoofd. Dit is één van de twee beren met een zender. Het is de bedoeling dat ook de halsband van de ongeveer 25 maanden oude ‘Cachar’ wordt verwijderd. Deze beer werd voor het laatst in december 2011 gezien door een verzorger, ergens in de buurt van Khari, ten zuiden van het opvangcentrum.

Normaal gesproken blijven we de beren met een zender 7 tot 8 maanden volgen. Sange en Cachar kregen hun zender in juni 2011 en de verwachting was dat de halsbanden met zender in februari 2012 vanzelf zouden afvallen. Het zag er echter niet naar uit dat dit binnenkort zou gaan gebeuren en aangezien de beren flink groeiden, werd het tijd om de halsbanden handmatig te verwijderen.

De drie beren zonder zender – Yali, Tali en Khonsi – zijn begin november 2011 samen met Sange in Khari in het Pakke Tiger Reserve gezien. Ze leken het goed te maken.

Voor hun vrijlating werden de vijf berenjongen met de hand grootgebracht in het opvangcentrum van IFAW-WTI en overgebracht naar Doo-Mukh, bij Khari in het Pakke Tiger Reserve, om aan hun nieuwe leefgebied te wennen.

Op dit moment zijn er nog drie andere jonge beren die ‘geleidelijk worden vrijgelaten’ in het Mehao wildreservaat in Roing, Arunachal Pradesh. In eerste instantie werden vier welpen naar het bosgebied overgebracht om te wennen, maar op de vierde dag van de gewenningsperiode bleek één welp te zijn verdwenen. De andere drie worden nog dagelijks meegenomen voor een boswandeling in de omgeving waar ze later vrijgelaten zullen worden

--SB

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie