India: pre-moessonregens feestelijke bonus voor kleine olifantjes

Kleine Nunai, het olifantje bij het CWRC van het IFAW in India.Als het voorjaar arriveert, laten de regens niet lang op zich wachten. Inderdaad, de pre-moesson in Noordoost-India is aangebroken. Kaziranga kreeg vandaag de eerste pre-moessonregens van dit jaar te verwerken.

De waarde van deze onverwachte regenbuien is zeer groot in vergelijking met de echte moesson. Voor deze regen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de vakantiebonus: het is een onverwachte meevaller die maar kort duurt. Want het geld én het regenwater zijn ook zo weer verdampt.

Desondanks maakt iedereen in het opvangcentrum optimaal gebruik van de plotselinge weersverandering. De olifanten spelen met modder; de neushoorns eten gehaast van het uitschietende gras in het veld; een zwerm eenden speelt verstoppertje in de vijver. En de kuiflangoeren smullen van verse bessen en het weelderige groen, fris gewassen door de stortregens die al het stof wegspoelen.

Met de plotselinge regenval bloeit de hele natuur in Kaziranga op tot zijn volle glorie. Het Wildlife Rescue Center van het IFAW vormt daarop geen uitzondering. Echt alle verschillende dieren in het centrum waren speelser en energieker. En van al die dieren straalden de kleine olifantjes het meeste plezier uit. Zij speelden naar hartenlust in de regen.

“Terwijl Dev en Rani vol overgave in de modder speelden, wachtte Nunai af en keek ze toe,” vertelt Bhadreshwar Das, de verzorger. “Nunai is altijd heel voorzichtig,” zo gaat hij verder.

“Nunai’s wonden zijn helemaal geheeld en ze ontwikkelt zich tot een zachtaardige olifant, heel anders dan Dev en Rani die altijd streken uithalen,” vertelt Dr. Abhijit Bhawal, die het kalf al die tijd met niet aflatende medische zorg en liefde omringt.

Als kleinste olifantje van allemaal wordt Nunai nog steeds af en toe door Dev en Rani geplaagd. Ze volgt altijd rustig de kudde en is tegenover mensen gewoonlijk vrij schuw. Maar als ze honger heeft, maakt ze het meeste lawaai en gaat ze driftig tekeer tot ze haar eten krijgt. Ze trompettert luid en aanhoudend tot het eten haar kant op komt. Als ze haar melk op heeft, kalmeert ze  en wordt ze weer rustig en stil.

Nunai brengt samen met Dev en Rani de nachten door binnen de omheining. 's Morgens nemen de verzorgers ze regelmatig mee voor wandelingen in het bos.

Ik weet niet wat morgen zal brengen. Ik hoop dat het morgen nog steeds regent en dat ik de kans krijg nog wat tijd door te brengen met deze vertederende olifantjes.

--SB

Help het IFAW olifanten over de hele wereld te beschermen, teken nu onze petitie Zeg NEE! tegen de ivoorhandel.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie