IJslands walvisjacht – Meneer Loftsson’s kostbare hobby

Loftsson’s boot keert terug met een dode vinvis tegen de zijkant geklemd.

De langste dag is aangebroken is IJsland, en hoewel er nog twee dode vinvissen voor nodig waren, gloort er misschien een sprankje hoop voor de walvissen in dit prachtige land.

Zoals gevreesd werd, vaarde Kirstjan Loftsson uit met zijn jachtschepen en keerde een paar dagen geleden terug met een 21 meter lange dode vinvis.

De vinvis is de op één na grootste walvis, na de blauwe vinvis. Hij past dus niet aan boord van meneer Loftsson’s door stoom aangedreven boten uit 1940.

Meneer Loftsson is IJslands eenzame walvisjager. Voor het eerst in drie jaar varen zijn boten uit. In het verleden maakte hij nogal een spektakel van de vangst van de eerste walvis.

Vaak zijn pers en cameraploegen aanwezig, terwijl Loftsson en zijn vrienden de walvis open snijden. Meneer Loftsson schijnt te denken dat dit een moment is dat gevierd moet worden.

Als dat zo is, dan zal hij verrast zijn geweest dit jaar.

Terwijl meneer Loftsson zijn dodelijke werkzaamheden uitvoerde, verzamelde een groep IJslanders met protestborden zich vlakbij het verwerkingsstation. Op een van de banners stond te lezen: ‘Walvissen zijn geen hondenvoer’. Pas geleden kwam in IJslandse media aan het licht dat een deel van het walvisvlees eindigt als hondenvoer in Japan.

In plaats van dat de kranten de volgende dag vol stonden met foto’s van een trotse meneer Loftsson met zijn vangst, werden de foto’s van de demonstranten en hun spandoeken geplaatst. De redactionele boodschap achter de foto’s was negatief ten opzichte van deze achterhaalde praktijken.

De kranten melden ook dat de Icelandic Tourism Association (SAF) erg kritisch staat tegenover deze walvisjacht. SAF lijkt het eens te zijn met de vereniging van walvis spotters (Icewhale) dat het doden van walvissen niet alleen slecht is voor de walvis spotters, maar ook voor de toeristenindustrie in het algemeen.

Steeds meer worden de activiteiten van meneer Loftsson in IJsland gezien als schadelijk voor het land en de economie. Ook wordt erkend dat de jacht wreed en onnodig is. Het lijkt erop dat meneer Loftsson op weg is om een ouderwetse diehard te worden, die vastbesloten is om zijn rijkdom te gebruiken om walvissen te doden die hij aan de straatstenen niet kwijt kan.

Zelfs de aandeelhouders van zijn bedrijf beginnen moe te worden van de jacht en beginnen zich publiekelijk uit te spreken tegen de verliesgevende activiteiten.

Hier bij het IFAW hebben we nooit begrepen waarom Loftsson walvissen wil doden. Het is niet commercieel aantrekkelijk en de EU-onderhandelingen komen stil te liggen, politiek gezien komt dit niet erg gelegen.

Misschien is het gewoon een hobby van een koppige man die wanhopig vasthoudt aan vroegere tijden.

Als dat zo is, dan beginnen de IJslanders in te zien dat deze hobby hen veel gaat kosten.

--RM

Kijk voor meer informatie over onze acties tegen de walvisjacht op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime