IFAW: walvisbeschermingsapp beschikbaar voor Android

IFAW: walvisbeschermingsapp beschikbaar voor Android
maandag, 8 juni, 2015
Washington, DC

Dankzij de lancering van de Whale Alert app voor Android op Wereldoceanendag, kan één van de grootste oceaanbewoners voortaan beter worden beschermd. 

De gratis app kan vanaf nu worden gedownload op zowel Android- als Apple-apparaten. Het is de eerste app in zijn soort die is ontwikkeld voor bescherming en behoud van walvissen langs beide kusten van de Verenigde Staten en de oostkust van Canada.

Whale Alert geeft realtime gegevens weer over walvisbeheergebieden, snelheidsbeperkingen en aanbevolen routes, en waarschuwt rederijen en scheepskapiteins bij walvisactiviteit in hun directe omgeving. Zijn er walvissen in de buurt, dan worden schepen opgeroepen af te remmen of een andere route te kiezen, om te voorkomen dat de dieren bij botsingen ernstig gewond raken of gedood worden. 

“Botsingen met snel varende schepen zijn een belangrijke doodsoorzaak onder bepaalde soorten grote walvissen,” aldus Patrick Ramage, hoofd van IFAW's Walvisprogramma. “Met Whale Alert heb je letterlijk een beschermingsoplossing voor walvissen in handen. Je kunt er snel en gemakkelijk walviswaarnemingen mee melden. Dat draagt bij aan een beter bewustzijn en begrip van het zeemilieu en betrekt zeevarenden en het publiek direct bij de bescherming van walvissen.”

Mensen kunnen bovendien als burgerwetenschapper een bijdrage leveren door waarnemingen van levende en dode walvissen en van walvissen in nood te melden via de app.  Deze informatie is niet alleen nuttig als basis voor toekomstige beheersmaatregelen en realtime waarschuwingen over walvissen, maar brengt de gebruiker ook direct in contact met het juiste regionale netwerk, zodat gewonde, verstrikt geraakte en gestrande dieren sneller kunnen worden geholpen.

Whale Alert biedt beheerders en zeevarenden een aantal nieuwe mogelijkheden, zoals een verbeterde optie voor koppeling van dynamische beheergebieden aan de app, het ontvangen van e-mail-alerts op basis van aantal, tijd en frequentie van waarnemingen, en het raadplegen van NOAA PORTS getijde- en stromingsgegevens. Maar aan de hoofdfunctie van Whale Alert verandert niets: het blijft in de eerste plaats een hulpmiddel om het aantal botsingen tussen schepen en grote walvissen te verminderen.   

“Met de Androidversie is het bereik van dit hulpmiddel meer dan verdubbeld – zo kan iedereen met de app worden gewaarschuwd waar en wanneer voorzichtigheid geboden is,” aldus Brad Winney, medeoprichter van Conserve.iO. “En dat is de grote kracht van het systeem.”

Ramage voegt eraan toe: “Kapiteins van grote schepen willen geen botsingen met walvissen. Whale Alert maakt gebruik van technologie van de 21ste eeuw om naleving van regelgeving eenvoudiger te maken en helpt de reis voor hardwerkende zeevarenden veiliger te maken.”

Whale Alert is ontwikkeld door het IFAW, in samenwerking met het NOAA Office of National Marine Sanctuaries, Conserve.iO en andere partners.

Whale Alert is gratis te downloaden via Google Play en de iTunes App Store.

Ga voor meer informatie of het downloaden van Whale Alert naar: www.whalealert.org.

Ga voor meer informatie over het werk van het IFAW voor bescherming van walvissen naar: www.ifaw.org.

Post a comment

Mediacontact

Cynthia Carson (IFAW, US)
Contact phone:
202-536-1921
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime