IFAW roept Japan op om de wrede walvisjacht voorgoed te beëindigen na laagste vangst ooit

vrijdag, 5 april, 2013

(London - 05 April 2013) - Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) roept Japan op om hun noodlijdende walvisindustrie te beëindigen, nu de vloot is teruggekeerd met de laagste vangst sinds Japan in 1987 begon met het vangen van walvissen voor ‘wetenschappelijk onderzoek’.

In december vorig jaar zette de walvisvloot koers naar een beschermd gebied in de zuidelijke oceaan met de intentie om 1000 walvissen (935 dwergvinvissen en 50 vinvissen) te vangen. Het Japanse Ministerie van Visserij maakte vandaag bekend dat de vangst van dit seizoen slechts bestaat uit 103 dwergvinvissen en geen vinvissen.

Vorig seizoen werden er 266 dwergvinvissen en 1 vinvis gevangen.

In februari lanceerde het IFAW het rapport The Economics of Japanese Whaling. Dit rapport toont aan dat de noodlijdende walvisindustrie elk jaar voor vele miljoenen euro’s aan belastinggeld kost. De jaarlijkse subsidie bedraagt zo’n 782 miljoen yen (€ 7,5 miljoen).

Deze bevindingen tonen aan dat de walvisindustrie verliesgevend is en dat er geïnvesteerd wordt in een krimpende en achterhaalde markt.

Patrick Ramage, Hoofd Walvisprogramma van het IFAW, zegt: “Het vangen van walvissen voor de Japanse ‘wetenschap’ sterft uit. Het vangen van walvissen is niet alleen wreed, maar het kost de belastingbetaler veel geld, zoals ons rapport laat zien.”

“De walvisvaart is economisch niet rendabel en gezien het gebrek aan enthousiasme voor het eten van walvisvlees, roepen we de Japanse regering op om te investeren in een duurzamer en diervriendelijker alternatief: de toeristische walvisindustrie.”

Ondanks een wereldwijd verbod op de commerciële jacht op walvissen, is Japan blijven jagen onder het voorwendsel van de ‘wetenschap’. Het vlees eindigt gewoon in restaurants en supermarkten, en er zijn maar weinig wetenschappelijke ontdekkingen gedaan.

Toeristische ‘whale watching’ tours leveren wereldwijd € 1,6 miljard per jaar op. Alleen al in Japan bracht deze industrie in 2008 bijna € 17 miljoen op. Momenteel zijn er zo’n 30 touroperators die vanaf een dozijn locaties aan de Japanse kust walvistochten aanbieden.

Walvissen worden vandaag de dag erger bedreigd dan ooit. IFAW is tegen de commerciële jacht op walvissen; het is wreed en onnodig. Er is simpelweg geen humane manier om een walvis te doden. Beelden van eerdere Japanse jachtexpedities laten zien dat het tot wel een half uur kan duren voor een walvis overlijdt nadat hij is geraakt door een exploderende harpoen.

 

Post a comment

Mediacontact

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming