IFAW hulpverleners met pijn in het hart geëvacueerd voor aanstormende orkaan Maria

Devastation in the wake of Hurricane Irma

Ik schrijf dit terwijl ik in een vliegtuig zit, samen met andere noodhulpverleners. Politieagenten, bosbeheermedewerkers, medische hulpverleners - allemaal waren we op de eilanden St. John en St. Thomas aan het werk. We deden er wat we konden om de getroffen gemeenschappen (en in ons geval, hun dieren) te helpen na de verwoestende orkaan Irma. Nu vertrekken we weer. We zijn via San Juan op weg naar het vasteland van de VS om daar de volgende storm af te wachten, voordat we ons werk op de eilanden weer kunnen hervatten.

De stemming in het vliegtuig is bedrukt. Dat we opdracht kregen om te evacueren, was voor velen van ons moeilijk te verteren. Orkaan Maria nadert het Caribisch gebied en zal binnen een dag of wat over deze eilanden heen razen. De nu al verzwakte infrastructuur en verwoeste huizen zullen er dan opnieuw van langs krijgen.

Onze IFAW-hulpverleners waren nog niet lang op de Amerikaanse Maagdeneilanden St. John en St. Thomas. Ze waren nog maar net begonnen in kaart te brengen welke hulp er nodig was voor huis- en zwerfdieren op de eilanden, toen ze opdracht kregen te evacueren.  

Een speciaal woord van dank voor Jet Aviation San Juan en vrijwilligers Elle Diaz, Frances Ryan en Charito Garcia die ons team zo goed hebben geholpen bij de demobilisatie en evacuatie van de Amerikaanse Maagdeneilanden.

De mensen die we hebben gezien, doen wat ze kunnen om goed voor hun dieren te zorgen. Maar voor onze komst waren er niet veel voorraden meer over. Voer voor grote en kleine dieren moest worden gerantsoeneerd en bij opvangadressen waren er zorgen of er voldoende voedsel voor opgevangen dieren kon worden geregeld. Gelukkig konden we op St. John 900 kg hondenvoer afleveren, dat via GreaterGood.org door PetSmart Charities en Royal Canin was gedoneerd. En er waren nog meer hulpgoederen onderweg.

Ryan Moore, manager van het St. John Animal Care Center, heeft zich onvermoeibaar ingezet om de honden en katten in zijn centrum het voedsel, het water en de liefde te geven die ze nodig hebben in deze zware, stressvolle tijd. De honden en katten die we er hebben gezien, waren ontzettend lief. Zuma, Dallas, LuAnn en zo veel andere dieren reageerden spontaan en enthousiast op onze hulpverleners.

Ryan leidt een toegewijd team van vrijwilligers die ervoor zorgen dat alle honden- en kattenverblijven schoon zijn, dat de katten de aandacht krijgen die ze nodig hebben en dat elke hond minstens twee keer per dag wordt uitgelaten. Na alle verhalen die we hebben gehoord over de plunderingen en het geweld na Irma, herstellen Ryan en zijn team van medewerkers en vrijwilligers ons vertrouwen in de mensheid, door de manier waarop ze zich inzetten om deze hulpeloze dieren te helpen.

Ook maakten we kennis met Dana Bartlett, die zo veel van de bekende witte ezels op St. John heeft geadopteerd. Gelukkig gaat het heel goed met haar ezels, en alle wilde ezels die we onderweg hebben gezien. Dana heeft hooi voor haar kudde veilig weten te stellen en we zagen wilde ezels eten van de planten die de storm hadden doorstaan. De orkaan heeft Dana's kippen echter dakloos gemaakt; hun hok is omvergeblazen. Met Maria in aantocht probeert ze zo snel mogelijk een beschutte plek voor ze te regelen.

Ook bij de dierenbescherming van St. Thomas zagen we een enorme toewijding aan de bevolking en hun dieren. Het asiel op St. Thomas heeft Irma goed doorstaan, maar de medewerkers en vrijwilligers van het asiel hebben door de orkaan letterlijk alles verloren. Ze zijn hun huis, hun auto, hun bedrijf kwijt - maar gelukkig hebben ze de hoop niet opgegeven. Elke dag kwamen er mensen van het eiland om te zorgen dat de dieren hun dagelijkse zorg kregen; voedsel, water en heel veel emotionele steun. Het leek wel of de verzorging van de dieren van St. Thomas de mensen hielp bij de verwerking; het deed ze goed om iets voor een ander te doen terwijl ze zelf zo veel hadden verloren.  

Het IFAW-team op Antigua en Barbuda heeft gelukkig zijn taak kunnen afronden: er is in kaart gebracht wat er nodig is voor de wilde dieren en huisdieren op de eilanden, waarna het team veilig is geëvacueerd.

De noodhulpteams van het IFAW willen zo snel mogelijk terug als Maria het gebied weer heeft verlaten. Deze gemeenschappen en hun dieren hebben storm na storm over zich heen gekregen. Met verwoestende gevolgen. Ze hebben onze hulp harder nodig dan ooit. We houden je op de hoogte van ons verdere werk in de regio. Houd deze plek in de gaten voor nieuws.

--SW

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie