IFAW Event ‘Sonic Sea’: de gevaren van geluidsoverlast onder water

Hoe maak je een probleem zichtbaar, dat niet zichtbaar is? Voor deze uitdaging stonden we toen we besloten een film te maken over ‘ocean noise’ of ook wel, geluidsoverlast onder water.

De wereldzeeën zijn door de gigantische toename van het scheepverkeer, nieuwe seismische technologieën om de zeebodem in kaart te brengen en door gebruik van sonar, de afgelopen 50 jaar verandert van een stille, veilige, serene leefomgeving naar een continue kakofonie van onuitstaanbare herrie. Niet alleen psychisch een marteling voor alle zoogdieren onder water, maar zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk voor dieren die voor een groot deel afhankelijk zijn van hun gehoor en hun gezang.

Bekijk hier de trailer:

Speciaal voor een deel van onze donateurs organiseerden we woensdag 21 september een exclusieve voorpremière van onze nieuwe documentaire over het onderwerp ‘onderwatergeluid’, Sonic Sea. Het was een prachtige avond met veel positieve reacties. Het is de bedoeling dat Sonic Sea zal leiden tot meer kennis van de problematiek en zorgt voor meer bewustwording van de enorme stress waar deze dieren elke minuut van de dag mee te maken hebben.

Zoals een onderzoeker in de film zegt:

“Dat je lichaam gestrest raak als reactie op lawaai, stamt af van ons dierlijke instinct om gevaar te vermijden. Dus als je sirenes op straat hoort, kan daarvan worden aangetoond dat je hartslag meteen toeneemt, bloedvaten vernauwen en stresshormonen worden vrijgegeven. Al deze uitingen van stress gebeuren automatisch. De stresssymptomen treden op, zelfs wanneer we ons er niet van bewust zijn. Wellicht was je ooit in een luidruchtige club, of op een luid feest of in een lawaaierig restaurant, en je voelde je duizelig of misselijk worden, het was niet meer te harden en je rende meteen de deur uit... Stel je nu eens voor hoe dat moet zijn voor deze dieren, zij kunnen de deur niet uitlopen om te ontkomen aan het lawaai.”

Lees meer op www.sonicsea.org.

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming