IFAW’s Noodhulpteam helpt honderden dieren die het slachtoffer werden van tyfoon Haiyan

We zijn terug in Tacloban, slechts vier dagen na ons onderzoek. Deze keer komen we met twee ervaren dierenartsen van onze partner-organisatie PAWS (Philippine Animal Welfare Society) en dozen vol halsbanden, riemen, voedsel en medicijnen.
De sfeer op het vliegveld van Tacloban City is ingetogener dan de laatste keer dat we hier waren. Het is wel hoopgevend om de hoge stapels aan voedselhulp te zien en te merken dat de rij van geëvacueerde inwoners die proberen het land uit te komen, steeds korter wordt.

Ook op IFAW.org: Video: het reddingswerk op de Filipijnen gaat door

Meneer Greg, onze fantastische chauffeur, begroet ons en terwijl we alles overladen in de auto, voelt het alsof we nooit weg zijn geweest. We hebben geen tijd te verliezen en rijden naar Tacloban City en van daaruit naar Palo, twintig minuten zuidelijker.

Tijdens ons onderzoek realiseerden we ons dat Palo de ideale plaats was om te starten, gezien de grote aantallen honden en katten die we aantroffen en de voortgang van de stad om de wegen weer begaanbaar te maken.

Voor we ons medische veldstation opzetten, maakten we afspraken met Barangay-hoofden. Steden op de Filipijnen zijn verdeeld in Barangays (of districten) en het is belangrijk dat we onze aanwezigheid melden bij de lokale autoriteiten. Daarna moeten we met behulp van een luidspreker de inwoners op de hoogte stellen. Dit is de snelste manier, aangezien er geen elektriciteit is en dus geen andere manieren om te communiceren.

Het nieuws verspreidt zich snel en zodra we onze tafels hebben opgezet, staat er een lange rij van mensen met honden, katten en zelfs een leguaan en een eend!

We zijn hier om medische zorg, anti-rabiës vaccinaties, antibiotica, vitamines, ontwormingsmedicijnen, voedsel en alle andere dingen die de dieren in deze crisistijd nodig hebben te bieden. Het gezond houden van dieren in de nasleep van deze ramp is niet alleen onze prioriteit, het is ook ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de mensen. Rabiës, of hondsdolheid, is een ziekte die van een dier op een mens overgedragen kan worden. Zelfs in Filipijnse gebieden die niet getroffen werden door de ramp, sterven jaarlijks 200 tot 300 mensen aan hondsdolheid.

Als de dieren eenmaal behandeld zijn, dan krijgen ze een kleurrijke en goed zichtbare halsband en riem, zo zijn ze makkelijk te herkennen.

Na de eerste drie uur hadden we al 150 dieren geholpen. We zijn hard op weg om ons doel van 500 dieren in de eerste twee dagen te bereiken.

Het feit dat zoveel inwoners van Palo op komen dagen, ondanks de late aankondiging van onze aanwezigheid, is zowel inspirerend als uitdagend. Ze hebben enorme verliezen geleden, en toch komen de inwoners te voet, met de fiets of opgepropt in een traditionele jeepney met hun geliefde dieren naar ons veldstation. Ze onderbreken hun inspanningen om weer een dak boven hun hoofd te krijgen of om hun volgende maaltijd veilig te stellen. Wat een ontroerende blijk van liefde voor hun huisdieren.

--JG

De hulpeloze dieren die het slachtoffer werden van tyfoon Haiyan hebben uw hulp nodig. Doneer vandaag nog.

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie