Hulp naar Mongolië en Somalië wegens grote gevolgen klimaatverandering

De klimaatverandering heeft ernstige gevolgen in landen als Mongolië en Somalië. Reden voor het IFAW om geld te sturen voor voedingssupplementen om dieren in de getroffen gebieden in leven te houden.

Het IFAW heeft recent noodsteun gestuurd om het leed van kwetsbare dieren te verzachten in twee van de landen in de wereld die het hardst worden geraakt door de klimaatverandering, Mongolië en Somalië. Hete zomers gevolgd door extreme winterse temperaturen hebben in Mongolië verwoestende winterstormen veroorzaakt. Dit verschijnsel, ook wel dzuds genoemd, heeft vernietigende gevolgen gehad voor de dierenpopulaties in het land. In het Somalische Somaliland, heerst honger doordat akkerland verdroogt als gevolg van de aanhoudende droogte.

Deze klimaatomstandigheden hebben een brede impact op het landschap, die niet alleen de mensen in het gebied raakt, maar ook gedomesticeerde en wilde dieren.

Er zijn voorraden naar Mongolië gestuurd voor dieren die dringend voedsel nodig hebben.

Het IFAW heeft geld beschikbaar gesteld om vee in deze twee landen in leven te houden. Onze partnerorganisatie in Mongolië, Cambridge Mongolia Development Appeal (CAMDA), meldde in een rapport vanuit het gebied dat er likstenen en melkvervangers zijn verspreid onder hongerige dieren. Kalveren die kort na de dzud zijn geboren, lopen het risico van de honger om te komen doordat hun moeders geen melk produceren.

Het IFAW en andere organisaties deelden hooi uit in lokale gemeenschappen

In Somaliland hebben Dierenartsen Zonder Grenzen Duitsland, de Somaliland Veterinary Association (SOVA), het ministerie van Vee en lokale autoriteiten samengewerkt met het IFAW om hooi en tarwezemelen te verspreiden onder dieren die dringend voedsel nodig hebben. Er is al zo'n 4.000 kilo hooi verspreid onder veehouders. De komende weken zal er nog meer hooi worden uitgedeeld.

Als het gaat om natuurrampen, verandert onze definitie van wat ‘normaal’ is door de directe en langdurige effecten van klimaatverandering. In recente jaren zijn we de beschrijving ‘extreem’ steeds vaker gaan gebruiken als we het hebben over rampen in de wereld. Wanneer komen we op een punt dat we moeten accepteren dat de nieuwe ‘normale situatie’ een extreme versie is van wat we gewend waren? De dzuds in Mongolië en de droogten in Somaliland zijn slechts twee van de duizenden voorbeelden die we zien van dieren en mensen die geraakt worden door de vernietigende cyclus van extreem weer.

Net als bij al het andere noodhulpwerk dat het IFAW verricht, zijn we ook hier trots op onze samenwerking met lokale partners. Samen met ons zetten zij zich in om voor alle dieren de risico's die deze ‘nieuwe normale situatie’ met zich meebrengt, te beperken. Dat doen we door ons voor te bereiden op het ondenkbare. We nemen het voortouw door het goede voorbeeld te geven, reddingsactie voor reddingsactie.

--SW

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime