Hoe weet je wanneer je een weesbeertje moet redden?

De welpjes begonnen al snel melk te drinken uit de fles. Ze drinken elke 3-4 uur 35 ml melk. Ze slapen in een warme kamer, in een speciale houten doos met verwarmingselementen op de vloer, dit imiteert de warmte van hun moeder. c. IFAW

Wanneer is iets een weesje?

Wanneer je te maken hebt met wilde dieren, is dit af en toe lastig te zeggen.

Als je in het wild een jong dier tegen komt, hoe weet je dan of de moeder niet gewoon even eten is gaan zoeken? Of vlakbij wacht om naar een andere plek te trekken?

Bij het IFAW besteden we extra aandacht aan dit soort situaties, wanneer we berenwelpjes naar ons opvangcentrum in Bubonitsy, Rusland, brengen.

Sergey Pazhetnov, manager van het opvangcentrum, bestudeert al 25 jaar beren, Valentin Pazhetnov al 54 jaar. Ze leggen uit dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn over dit onderwerp. Hoe kun je experimenten doen of de moeder wel terug keert?

Er werden wel verschillende gevallen beschreven in materialen van het Central Forest Nature Reserve, gepubliceerd door het Russische ministerie van milieu. Volgens hen keert een vrouwtjesbeer in de winter nooit terug naar haar hol.

We gebruiken onze eigen ervaringen om onze protocollen op te stellen. Tijdens een februarimaand liet een inspecteur met zijn hond een vrouwtjesbeer schrikken, en ze vluchtte weg. De inspecteur besloot te wachten of de moeder nog terug zou keren. IFAW's opvangcentrum werd zes uur later gebeld.

Sergey wilde dat de beertjes onmiddellijk naar een warme plek gebracht zouden worden. Maar de inspecteurs wilden wachten tot de volgende ochtend, de beertjes zouden 14 uur zonder hun moeders lichaamswarmte moeten overleven. Alle vier de welpjes werden onderkoeld naar het opvangcentrum gebracht. Ondanks veel zorg en warmte, kregen twee welpjes longontsteking en overleden ze tien dagen later.

Deze keer ging het om grotere welpjes (twee maanden oud, ze wogen 2,5 kilo) in een relatief mild klimaat van -3 C. Als kleinere welpjes (0,5-1 kilo) worden achter gelaten bij strengere temperaturen (de normale Russische wintertemperatuur ligt tussen de -20 en -35 C.), dan zouden de welpjes binnen 30 minuten tot twee uur doodvriezen.

Simpel gezegd: we hebben niet de luxe om te wachten in deze omstandigheden.

In de lente, als moederbeer het hol verlaat met haar welpjes, beschermt ze hen goed. Dat doet ze tot de welpjes twee jaar later hun eigen weg gaan. Iedereen weet dat een berin haar welpjes met alles wat ze heeft zal beschermen. Dus we weten ook dat ze haar welpjes nooit zomaar in de steek zal laten wanneer ze nog kwetsbaar zijn.

Als de moederbeer niet bij haar kleintjes is, dan nemen we aan dat er iets met haar gebeurd is en dan moeten we die welpjes redden.

--MV

Kijk voor meer informatie over IFAW's inspanningen om Russische weesberen te redden, op onze pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie