Hoe gaat het met tijgers Borya en Svetlaya?

Als we op de foto's mogen afgaan, verkeert Svetlaya in blakende gezondheid. FOTO: © IFAW/WCS/Hunt department ЕАОMet gps-halsbandzenders en wildcamera's volgen we de bewegingen en gps-locatieclusters (plaatsen waar mogelijk een prooi is gedood) van de tijgers die in 2013 en 2014 zijn uitgezet vanuit het rehabilitatiecentrum in Primorsky Krai.

De groep die de tijgers volgt, is samengesteld uit medewerkers van PROO Center Tiger, jachtinspecteurs van de overheid en deskundigen van de Wildlife Conservation Society (WCS). Het IFAW ondersteunt het initiatief. Van de meest recente monitoringtrip keerde het team terug met interessante informatie.

Pootafdrukken helpen ons de gangen van Borya en Svetlaya na te gaan.

Tijger Borya werd in mei 2014 uitgezet in de regio Amoer. Na bijna anderhalf jaar is hij de grens met de Joodse Autonome Regio overgestoken, naar het Zhuravliny-reservaat. Tijgerin Svetlaya, die een maand na Borya werd uitgezet, heeft zich ook in dit gebied gevestigd.

Onderzoekers die de bewegingen van Borya volgden, merkten op dat hij zijn nieuwe territorium actief markeert. Binnen 1 kilometer van het spoor werden op 11 plaatsen merktekens gevonden van zijn klauwen. Ook werd er een plek ontdekt waar hij een prooi had gedood. De tijger was erin geslaagd een jong wild zwijn te verschalken.

De wildcamera's hebben Svetlaya meerdere keren op foto's vastgelegd.

Als we op die foto's mogen afgaan, verkeert Svetlaya in blakende gezondheid. De tijgerin heeft haar eigen territorium gevestigd en keert regelmatig terug naar markeerbomen. Ze is er zelfs in geslaagd een volwassen vrouwtjeszwijn te doden. En uit het feit dat ze haar prooi niet helemaal opeet, kunnen we afleiden dat ze aan voedsel geen gebrek heeft.

Het is mogelijk dat Borya de merktekens van Svetlaya heeft gevonden.

Tot nu toe is er geen informatie die bevestigt dat de twee tijgers elkaar hebben ontmoet, maar we hebben goede hoop dat de twee in de nabije toekomst met elkaar zullen paren en nakomelingen zullen krijgen.

Het monitoren van de tijgers met steun van het IFAW wordt uitgevoerd door PROO Center Tiger, jachtinspecteurs van de overheid van de Joodse Autonome regio, deskundigen van de Wildlife Conservation Society (WCS), specialisten van het A.N.  Severtsov Instituut voor Ecologie en Evolutie van de Russische Academie van Wetenschappen en medewerkers van de natuurreservaten Bastak en Khingansky.

--EB

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie