Historische overplaatsing bosolifanten in Ivoorkust

Historische overplaatsing bosolifanten in Ivoorkust
maandag, 3 februari, 2014
Reims

Eind januari 2014 voltooide het IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) een missie die met recht kolossaal en uniek genoemd mag worden. Van 19 tot 25 januari werden 4 bosolifanten overgeplaatst vanuit de streek rond Daloa, de derde stad van Ivoorkust, naar Azagny National Park, 400 kilometer verderop in het zuiden van het land. Met deze operatie kwam er een diervriendelijke oplossing voor een situatie waarvan olifanten het slachtoffer dreigden te worden, omdat hun steeds meer land van hun oorspronkelijk leefgebied in Marahoué National Park en het platteland rond Daloa werd afgenomen.

De eerste olifant verliet Daloa op 20 januari en kwam de volgende dag rond de middag na een heroïsche tocht van ruim 13 uur op haar nieuwe bestemming aan. Daarna volgden nog twee konvooien. Zo werden in totaal 4 olifanten getransporteerd, waarvan de laatste twee op 25 januari werden vrijgelaten. Helaas overleefden twee dikhuiden de operatie niet: de ene kreeg een hartstilstand, de andere verdronk nadat hij onder narcose was gebracht. Dat soort risico’s kun je bij zo’n operatie jammer genoeg niet uitsluiten.

Het tienkoppige team dat hiervoor door het IFAW was ingezet, moest vele uitdagingen het hoofd bieden, zoals het volgen en opsporen van de dieren in de dichte vegetatie met zeer beperkt zicht. Als gevolg daarvan was het benaderen van de dieren door ons team beslist niet zonder risico’s. In zeker opzicht is deze overplaatsing van olifanten ook uniek te noemen, omdat zij specifiek gericht is op het verminderen van conflicten tussen olifanten en mensen.

De olifanten uit Daloa zijn uitgezet in een gebied waar de autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. Ze vonden aansluiting bij een bestaande populatie van ongeveer tien bosolifanten. Azagny National Park, ontstaan uit oerbossen en moerassen, is als ecosysteem zeer geschikt voor dikhuidpopulaties. Door de natuurlijke afgrenzing is het risico van inbreuk door mensen beperkt en dankzij de ligging nabij Abidjan zijn er kansen voor het ontwikkelen van ecotoerisme in het park.

Eén olifant is met een halsband met satellietzender en afstandsmeter uitgerust. Daardoor kunnen wij het aanpassingsproces van deze olifant in de nieuwe groep 24 uur lang volgen.

“Als we kijken naar de moeilijkheden waar we bij deze operatie mee te kampen hebben gehad, beschouwen we elke uitzetting van een olifant in Azagny Park als een overwinning. Het effect van deze diervriendelijke oplossing is tweeledig: we leveren een bijdrage aan de bescherming van een ernstig bedreigde diersoort én we brengen rust in de dorpsgemeenschappen van Daloa, waar olifanten de laatste drie jaar regelmatig grote schade aan de gewassen toebrachten”, aldus Céline Sissler-Bienvenu, directeur IFAW Frankrijk en Franssprekend Afrika tijdens de persconferentie in Abidjan bij het ministerie van Water- en Bosbeheer. “De bevolking heeft zich in dit alles indrukwekkend geduldig betoond. Hun steun was onmisbaar voor het welslagen van deze operatie.”

In Ivoorkust bevindt zich een van de laatste populaties bosolifanten die West-Afrika nog telt. De bosolifant is een ondersoort die met uitsterven wordt bedreigd. Elk dier afzonderlijk is dus van belang voor het voortbestaan van deze populatie.

Het IFAW gaf gehoor aan de oproep van de Ivoriaanse overheid en is blij dat die oproep door ethische overwegingen werd ingegeven: door deze olifanten over te plaatsen is hun een zekere dood bespaard gebleven.

Kolonel Gouesse Aïdara Lanciné, stafchef bij het ministerie van Water- en Bosbeheer, dankte het IFAW meerdere malen voor de deskundige aanpak en uitvoering van de overplaatsingsoperatie.

“Toch blijft het overplaatsen van olifanten een laatste redmiddel. Vaak kunnen conflicten tussen mensen en olifanten worden voorzien en vermeden, soms op eenvoudige wijze”, besloot Céline Sissler Bienvenu stellig. “Het enige wat je hoeft te doen, is de leefgebieden van deze dieren echt beschermen.”

De overplaatsingsoperatie kon rekenen op de steun van A’Salfo, leider van de Ivoriaanse muziekgroep Magic System. Hij riep iedereen op “om deze diersoort te redden, die niet alleen symbool staat voor het Afrikaanse continent, maar ook voor Ivoorkust zelf.”

De Afrikaanse olifant wordt van alle kanten belaagd. Niet alleen door mensen die zijn leefgebied inpikken, maar ook door ivoorstropers. Jaarlijks worden 30.000 tot 50.000 olifanten om hun ivoor afgeslacht. In 2013 werd meer dan 41 ton illegaal ivoor in beslag genomen. Het was de grootste hoeveelheid in 25 jaar tijd. Hier waren 18 partijen bij met een gewicht van meer dan 800 kilo.

Post a comment

Mediacontact

Céline Sissler-Bienvenu (IFAW France)
Mobiele telefoon:
+33 (0)6 17 56 10 74
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie