Het indrukwekkende geluid van huilende wolfhonden

Shannon Walajtys van het IFAW maakt kennis met een wolfhond, één van de vaste bewoners van het LARC.

Toen ik kortgeleden in Californië was, maakte ik van de gelegenheid gebruik om een kort bezoekje te brengen aan het Lockwood Animal Rescue Center (LARC) in de buurt van LA. Daar heb ik een aantal uren doorgebracht met de medewerkers van het LARC en de vier wolfhonden ontmoet die het IFAW deze maand vanuit een failliet reservaat in Texas heeft helpen overbrengen naar het LARC.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn wolfhonden deels wolf en deels hond. Er worden steeds meer wolfhonden gefokt met het idee dat het beschaafde huisdieren worden. Helaas blijkt al snel het tegendeel. Wolfhonden zijn niet geschikt om in de achtertuin te houden en vereisen een specifieke verzorging en leefomstandigheden die in een gewoon huishouden meestal ontbreken.

Vaak draait het erop uit dat deze dieren hun leven lang aan de ketting worden gehouden en een ellendig bestaan leiden. Daarom zijn opvangcentra als het LARC voor deze dieren de beste optie.

Dr. Lorin Lindner en Matthew Simmons begroetten ons allerhartelijkst, maar waar we eerlijk gezegd het meest van onder de indruk waren, was het geluid van de wolfhonden die naar elkaar ‘riepen’ om onze komst aan te kondigen. Lorin en Matthew lieten ons eerst kennismaken met een troep wolfhonden die al bijna hun hele leven bij het LARC zijn. Eén jong mannetje, genaamd Rider, staat erom bekend dat hij opspringt naar iedereen die langskomt, om kusjes te geven!

Matthew legde me uit dat wolfhonden op basis van hun hoeveelheid ‘wolvengenen’ in verschillende categorieën worden ingedeeld. Rider valt in de lage categorie, omdat hij maar weinig wolvenbloed in zijn stamboom heeft. Hierna liepen we naar een aantal dieren uit een hogere categorie, die zich meer gedroegen op de manier die ik verwachtte. Deze dieren hielden hun kop omlaag en staarden me strak aan, terwijl ze zoveel mogelijk verscholen bleven achter struiken en rotsblokken. En wanneer ze de stoffige gedeelten van hun grote verblijven overstaken, leken ze wel te dansen!

Ik was blij om te zien dat in verschillende verblijven meer dan één wolfhond zat, aangezien het roedeldieren zijn. Van onze collega Gail A’Brunzo, die betrokken was bij hun verhuizing vanuit Texas, hadden we begrepen dat deze vier dieren niet gesocialiseerd waren met mensen. Zij vertelde dat drie van de dieren bij elkaar konden en dat het vierde een eigen verblijf nodig had. Alle vier de dieren blijven in totaal 90 dagen in quarantaine, voordat ze worden overgebracht naar hun grotere verblijven.

Als eerste maakte ik kennis met Squirt, die langzaam vertrouwen begint te krijgen in de LARC-medewerkers en bijzonder nieuwsgierig is naar een paar andere vaste bewoners: de coyotes, die hem door het hek heen onbeschaamd plagen! Squirt is een prachtig dier, met een wat koppige blik in zijn ogen. Misschien is het dus maar goed dat hij een eigen verblijf krijgt. Daarna ontmoette ik de broer en zussen Lucien, Macabee en Shiloh. Ze lieten zich niet veel zien terwijl we in hun verblijf waren, maar de LARC-medewerkers vertelden dat ze al goed aan hun nieuwe omgeving wennen. Deze drie behoren tot de categorie met een laag gehalte wolvengenen, maar zijn nog altijd vrij wantrouwig ten opzichte van mensen. Daarom besloten we ze niet al te lang te storen.

Ik heb foto’s gezien van de oorspronkelijke leefomstandigheden van deze vier wolfhonden. Na mijn bezoek aan het LARC, waar ik met eigen ogen heb kunnen zien hoe ze daar worden behandeld, kan ik oprecht zeggen dat hun verhuizing naar het LARC goed is geweest.

Toen we op het punt stonden te vertrekken, weerklonk opnieuw het onderling gehuil van de wolfhonden in het opvangcentrum. Eén van mijn collega's, een fotograaf, hield zijn telefoon boven zijn hoofd. Toen ik hem vroeg wat hij aan het doen was, zei hij dat hij probeerde het geluid op te nemen, omdat een foto deze indrukwekkende ervaring onmogelijk recht zou kunnen doen.

– SW 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie