Het IFAW veroordeelt Canadese en Noorse WTO betwisting op EU-verbod op zeehondenproducten

donderdag, 27 september, 2012

(Brussel/Den Haag,  26 september 2012) Canada en Noorwegen hebben de Wereldhandelsorganisatie (WTO) formeel verzocht om de benoeming van panelleden voor hun gezamenlijke betwisting van het EU-handelsverbod op commerciële zeehondenproducten. Het IFAW reageerde met ongeloof en vastberadenheid op deze laatste poging om de EU-wetgeving ten val te brengen.

“Canada en Noorwegen zouden respect moeten hebben voor het recht van de Europeanen om ‘Nee’ te zeggen tegen deze bloederige, wrede en onnodige industrie,” zegt Rikkert Reijnen, campaigner van het Nederlandse IFAW kantoor. Deze WTO betwisting ten aanzien van een stervende industrie zal miljoenen kosten. “Dit verbod is de enige manier waarop het Europese publiek ervan verzekerd kan zijn dat men geen producten koopt afkomstig van wrede commerciele zeehondenjachten. Canada blijft proberen om producten van doodgeknuppelde zeehonden op de markt te brengen, hetgeen onacceptabel is voor Europeanen,” aldus Reijnen.

De EU heeft eerder duidelijk gemaakt dat het met kracht de normen en waarden van de Europese burgers zal verdedigen ten aanzien van deze WTO-betwisting. Het handelsverbod is geschreven in afwachting van een WTO-betwisting en zal naar verwachting volledig voldoen aan de internationale verplichtingen van de EU.

Een videocompilatie van voorbeelden van de wreedheid van de Canadese zeehondenjacht kan bekeken worden op: https://www.youtube.com/watch?v=Kj4c1eBblQ0. Ook zijn er sinds het inwerking treden van het verbod beelden opgedoken vanuit Noorwegen waarop diverse wreedheidsovertredingen tijdens de commerciele jacht op zeehonden te zien zijn. Het materiaal was in 2009 gemaakt door een Noorse overheidsinspecteur die meerdere malen bedreigd was voordat hij daadwerkelijk de overtredingen rapporteerde.

“Beweringen van de Noorse en Canadese regeringen dat hun jachten humaan en duurzaam zijn, zouden lachwekkend zijn, ware de waarheid niet zo verschrikkelijk,” concludeerde Reijnen.
 

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6-28835000
Contact email:

Deskundigen

Sheryl Fink, Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering