Grootste online marktplaats van Japan verbiedt verkoop van ivoor

Rakuten, de grootste online marktplaats van Japan, heeft de verkoop van ivoor via zijn website verboden.

Met het nieuwe beleid, dat begin juli van kracht werd, zet het e-commercebedrijf zich verder op de kaart als wereldleider in de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. Rakuten verbood ook al de verkoop van producten van zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen. Het ivoorverbod komt geen moment te vroeg. Grootschalige ivoorstroperij heeft ervoor gezorgd dat olifanten regionaal dreigen uit te sterven. Maar dat is niet het enige negatieve effect van de handel. Smokkelaars brengen hele ecosystemen in gevaar en ondermijnen de nationale veiligheid.

Al jarenlang gebruiken criminelen en gewetenloze handelaren het internet om de wet te ontduiken en het wereldwijde publiek te bereiken. Onderzoeksrapporten van het IFAW (van Killing with Keystrokes in 2008 tot Gezocht - Dood of Levend in 2014) drukten handhavers en de industrie met de neus op de feiten: namelijk dat het internet een enorm platform biedt voor de verkoop van (producten van) wilde dieren. Handhavingsinstanties in verschillende landen, waaronder China, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en nog vele andere landen, hebben bemoedigende stappen genomen om illegale handelaren aan te pakken. Maar zonder de medewerking van online handelsplatformen, blijft het moeilijk om deze criminelen te stoppen. Als ergens individuele verkopers of handelaren worden gestopt, steekt de handel gewoon ergens anders weer de kop op.

Het is belangrijk dat we de toeleveringsketen doorbreken waarvan de handelaren afhankelijk zijn. Hoe minder plekken er zijn waar slagtanden en bewerkt ivoor verkocht kunnen worden, hoe lager de te behalen winst en hoe groter de kans dat de wilde olifant blijft bestaan. Het nieuwe beleid van Rakuten geeft een luid en duidelijk signaal dat illegale handel niet wordt getolereerd. Het bedrijf verdient grote waardering voor het nemen van zo'n belangrijke stap.

Met deze beleidsverandering treedt het bedrijf in de voetsporen van andere grote veilingsites, zoals eBay, dat in 2009 een internationaal verbod instelde op de verkoop van ivoor via zijn websites. In dat zelfde jaar verbood Alibaba alle online advertenties voor olifantenivoor, neushoornhoorn, haaienvinnen en lichaamsdelen en afgeleide producten van zeeschildpadden, tijgers, beren en andere beschermde wilde dier- en plantensoorten op zijn online handelsplatform. De Chinese online veilingsite Taobao verbood eveneens de verkoop van alle soorten opgenomen in de Chinese wet inzake bedreigde en beschermde soorten en CITES-bijlagen I, II en III. In 2013 verbood Etsy de verkoop van ivoor en andere producten van wilde dieren en in 2015 lanceerde Tencent, eigenaar van WeChat en QQ de campagne ‘Tencent for the planet. Say no to illegal wildlife trade’.

Op Wereldolifantendag 2016 sloten zeven bedrijven, waaronder eBay, Etsy, Gumtree, Microsoft, Pinterest, Tencent en Yahoo! zich aan bij een internationaal, gestandaardiseerd beleidskader ten aanzien van wilde dieren. Dit kader vereenvoudigt de richtlijnen voor aankopen door consumenten, geeft aan welke producten verboden zijn en laat geen ruimte meer voor criminelen die illegaal online wilde dieren(producten) willen verkopen.

Rakuten is Japans voor ‘optimisme’ en dat is precies het woord dat past bij deze nieuwe ontwikkeling. We kijken ernaar uit om in de toekomst met dit bedrijf samen te werken om meer steun te genereren en de toekomst voor dieren wereldwijd nog verder te verbeteren.

--TMS

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie