Gorillaweesjes keren terug naar huis in Congo na geslaagde vliegreis

maandag, 25 juli, 2011
Yarmouth Port, MA

Zes Grauergorilla’s werden afgelopen weekend vanuit rehabilitatiefaciliteiten in Rwanda overgevlogen naar een opvangcentrum in de Democratische Republiek Congo. De gorilla's verblijven in dat rehabilitatiecentrum tot ze eraan toe zijn om weer in de vrije natuur te worden uitgezet. Bij de twee dagen durende operatie werden de primaten een voor een met een helikopter vanuit Goma naar het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education Centre (GRACE) nabij Kasugho in Congo overgebracht.

De overplaatsing van gorilla’s wordt hoofdzakelijk door het International Fund for Animal Welfare (IFAW www.ifaw.org) gefinancierd en is georganiseerd door het Dian Fossey Gorilla Fund International (Fossey Fund). “Het IFAW was blij met deze ‘verhuizing’ te kunnen helpen en stelde een helikopter ter beschikking om de zes weesdieren naar hun geboorteland terug te brengen”, zei dr. Ian Robinson, hoofd Noodhulpprogramma’s van het IFAW. “Zonder helikopter zouden deze met uitsterven bedreigde gorilla’s minstens een hele dag met een vrachtauto door verraderlijk gebied hebben moeten rijden waar gewelddadige confrontaties aan de orde van de dag zijn.”

De zes Grauergorilla’s, weesdieren in de leeftijd van 5 tot 8 jaar, werden als zuigeling van smokkelaars in beslag genomen, waarna ze tijdelijk in faciliteiten in Kinigi, Rwanda verbleven. Deze jonge gorilla’s, stuk voor stuk slachtoffers van stropers, raakten hun groep of gezin kwijt. In het kader van een uitzonderlijk samenwerkingsproject op het gebied van natuurbescherming tussen Rwanda en Congo werden de gorilla’s al op zeer jonge leeftijd overgebracht naar Rwanda, om een eenzame berggorilla te laten wennen aan andere gorilla’s. Nu zijn de gorilla’s terug in hun geboorteland, waar ze kennis gaan maken met andere gorilla’s die eveneens werden gered en voorbereid worden op een terugkeer naar de natuur. Dit centrum is het eerste in zijn soort in oostelijk Centraal-Afrika. Het biedt ruimte aan maximaal 30 jonge gorilla’s, die net als in de natuur in groepsverband leven en bijna anderhalve vierkante kilometer speelruimte tot hun beschikking hebben. ”De redding van deze jonge weesgorilla’s en hun verhuizing naar het nieuwe GRACE-centrum was een verbazingwekkend verhaal over een samenwerking tussen vele partners die elk hun eigen deskundigheid inbrachten”, zei Clare Richardson, algemeen directeur van het Fossey Fund. “We zijn het IFAW dankbaar dat ze de helikoptervlucht naar GRACE mogelijk hebben gemaakt, zodat de gorilla’s nu een nieuw leven kunnen beginnen op de best denkbare locatie en intussen worden voorbereid op hun uiteindelijke terugkeer naar de vrije natuur.”

Grauergorilla’s (ook bekend als oostelijke laaglandgorilla’s) vormen de grootste ondersoort van de gorilla, en daarmee zijn ze tegelijk de grootste primatensoort ter wereld. De burgerlijke onrust in Congo leidt tot toenemende activiteiten van stropers en vernietiging van leefgebied, met desastreuze gevolgen voor de gorilla’s in dit land. De populatie Grauergorilla’s is dan ook enorm afgenomen, de huidige omvang bedraagt naar schatting nog zo’n 5.000 exemplaren. GRACE kwam op initiatief van het Fossey Fund en na sterk aandringen van de ICCN, de Congolese natuurparkbeheerautoriteit, tot stand. De Amerikaanse Fish and Wildlife Service leverde financiële ondersteuning en de afdeling dierenprogramma’s van Disney hielp bij het ontwerp en de bouw ervan. Het Fossey Fund en de Walt Disney Company waren de eersten in de rij van meerdere partners die zich voor langere tijd hebben verbonden aan de financiering en exploitatie van het centrum. Aan de overplaatsing van de zes gorilla’s leverden ook de Rwanda Development Board (RDB), de ICCN, Disney’s Animal Programs, het Mountain Gorilla Veterinary Project en Tropicair een aanzienlijke bijdrage.

Post a comment

Mediacontact

Abby Berman (Rosen Group)
Contact phone:
+1 (646) 695-7044
Contact email: