Goed nieuws: geen tijger te zien! Een bezoek aan een rehabilitatiecentrum voor tijgers in het verre oosten van Rusland.

Een bezoek aan een rehabilitatiecentrum voor tijgers in het verre oosten van Rusland.Ik sta op een uitkijkplatform, verdekt opgesteld in een gecamoufleerde hut. Ik sta doodstil. Ik durf nauwelijks adem te halen. Ik mag me absoluut niet bewegen. Mijn blik glijdt over het struikgewas en kreupelhout onder me. Maar hoe goed ik ook kijk, ik kan geen tijger ontdekken, en dat is goed nieuws. Ik bevind me namelijk in een tijgeropvang- en rehabilitatiepost in de buurt van Vladivostok. Het is de bedoeling dat de tijgers die hier verblijven uiteindelijk terug in de natuur worden uitgezet. En voor een succesvolle uitzetting is het van cruciaal belang dat de dieren niet gewend raken aan mensen, dus wild blijven.

Later, in een van de barakken op de basis, kan ik dan toch met eigen ogen zien dat er een jonge tijger rondloopt. Op de monitor van het bewakingssysteem zie ik hoe de tijger langs het hek van het uitgestrekte, bijna-natuurlijke verblijf sluipt.

Dit zes of zeven maanden oude wijfje werd begin 2012 door jagers in het bos aangetroffen. Ze was alleen en verkeerde in deplorabele toestand. Hoogstwaarschijnlijk was haar moeder door stropers gedood. Gelukkig brachten de jagers die het hulpeloze tijgerjong hadden aangetroffen, haar naar het rehabilitatiecentrum. Hier kreeg Cinderella, zoals ze door haar verzorgers werd genoemd, medische hulp en knapte ze weer helemaal op, dankzij financiële steun van het IFAW. Het is de bedoeling dat Cinderella na de komende winter weer in het wild wordt uitgezet.

Het leven van elke tijger telt, aangezien de Siberische tijger uiterst zeldzaam is geworden als gevolg van de vernietiging van zijn leefgebied en de activiteiten van stropers. De soort wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Er zijn in het verre oosten van Rusland, in de regio's Primorsky en Chabarovsk, nog geen 400 Siberische tijgers over (en volgens de meest recente schatting neemt de populatie alsmaar verder af).

Dit betekent, dat dit basistation voor rehabilitatie een belangrijke rol speelt bij de bescherming van een bedreigde diersoort. Het station is met instemming van de Russische autoriteiten gebouwd, maar het IFAW is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het ontwerp en de ontwikkeling van het concept. Cinderella is de eerste bewoner.

Ik duim voor een goede afloop voor deze jonge tijger, die hopelijk binnenkort klaar is voor een terugkeer naar de natuur. En ik vind het helemaal niet erg dat ik haar alleen op de monitor heb kunnen zien, en niet buiten 'in het echt'.

--RK

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie