Geredde zeehond en dolfijn teruggezien bij kustonderzoek en walvisexcursie

The tagged dolphin e tagged dolphin was one aDe gemerkte dolfijn was één van de 17 dieren die zes dagen eerder waren vrijgelaten. Foto: Melanie White, Granite State Whale Watchof the 17 animals that were released just six days before.

Stagiaire op het gebied van redding en onderzoek bij zeezoogdieren Nicole Hunter heeft twee stages bij ons afgerond en werkt nu als leerling Strandingen, met een focus op necropsie. Ze heeft gestudeerd aan de University of New England en gewerkt voor het Marine Animal Rehabilitation Center daar. Ook heeft ze gewerkt voor Marine Mammals of Maine. Dit is haar verslag over twee recente waarnemingen van oude bekenden. -- KP

Pas geleden heeft het IFAW een zeehondenonderzoek per boot gehouden voor een visuele documentatie van de rustplaatsen van zeehonden in de haven van Chatham op Cape Cod. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met onze collega's van het Center for Coastal Studies. Het hele onderzoek hoopten we dat we tussen al die zeehonden een recent geredde zeehond zouden terugzien.

We maakten ons net klaar om terug te gaan, toen we haar bij het keren van de boot plotseling achter ons zagen. We vingen een korte glimp van haar op en van de antenne van de satellietzender die een stukje boven water stak, waarna ze onderdook en verdween.

Zoals ze daar tussen de andere zeehonden zwom, konden we zien dat ze alert en actief was en dat haar ogen helder stonden.

De zeehond die we eerder hadden bevrijd van vislijnen en weer uitgezet, werd gespot met haar zenderantenne een stukje boven water, waarna ze onderdook en verdween. Foto: Lisa Sette, Center for Coastal Studies

In juli van dit jaar redden we deze zeehond met een levensbedreigende visdraad rond haar nek in Chatham, Massachusetts. We gebruikten een nieuw type verdovingspijltje met een ingebouwde akoestische tracker. Het lukte om het vrouwtje (later Sausalito gedoopt) te redden en de vislijn te verwijderen. Vervolgens werd ze weer terug in het water gezet. Het was de eerste keer dat deze verdovingstechniek aan de oostkust werd gebruikt om een verstrikte zeehond te bevrijden.

Sausalito kreeg een tijdelijke satellietzender zodat we haar herstel en bewegingen konden blijven volgen. De afgelopen maanden is ze vooral in de haven van Chatham en de directe omgeving daarvan gebleven. Deze gegevens over haar bewegingen zijn bijzonder nuttig, maar we hoopten op een nieuwe ontmoeting om met eigen ogen te zien hoe ze zich gedraagt en hoe haar verwondingen herstellen.

De gegevens tonen aan dat Sausalito dichtbij de haven van Chatham is gebleven na haar redding

Midden september rukte ons team uit naar een massastranding van 17 dolfijnen in Wellfleet, Massachusetts. Met speciale apparatuur en reddingstrailers hebben we alle dieren kunnen onderzoeken. Allemaal werden ze gezond genoeg verklaard om weer te worden uitgezet. Alle 17 de dolfijnen werden uitgezet in Provincetown, Massachusetts. Bij alle dieren werd een klein geel label aan de rugvin bevestigd met daarop een identificatienummer en ons noodtelefoonnummer. Bij drie dolfijnen werd daarnaast ook een satellietzender bevestigd.

Bijna een week na hun vrijlating kwam er op onze reddingshotline een telefoontje binnen van een natuurgids van de Granite State Whale Watch bij Rye, New Hampshire. Tijdens één van hun walvisexcursies hadden ze een dolfijn gespot met een geel label aan de rugvin, zo'n 25 kilometer uit de kust van zuidelijk New Hampshire!

Aan de hand van het registratienummer konden we bevestigen dat de gemerkte dolfijn één van de 17 dieren was die nog maar zes dagen eerder waren vrijgelaten. Het dier had zich aangesloten bij een groep van zo'n 20 andere dolfijnen (allemaal zonder label) en zwom goed in diep water! Verder wijzen de gegevens van één van de dolfijnen met satellietzender erop dat de twee dieren die eerder samen op Cape Cod waren gestrand, zich nu niet ver bij elkaar uit de buurt bevonden, voor de kust van New Hampshire.

Satellietgegevens laten zien dat de dolfijnen veilig in open water zwemmen.

Doordat we deze dieren hebben teruggezien, heeft ons team informatie kunnen verzamelen die heel nuttig is voor het volgen van het herstel van deze dieren na hun redding. We zijn ontzettend blij om te zien dat ze in de vrije natuur gedijen en we hopen dat ze het ook in de toekomst zo goed blijven doen.

--NH

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime