Geredde neushoorns weer stapje dichter bij vrijheid

Geredde neushoorns weer stapje dichter bij vrijheid
dinsdag, 9 januari, 2018
Washington, DC

Drie jonge neushoornwijfjes werden in 2016 gered van de overstromingen die in Kaziranga National Park grote verwoestingen aanrichtten. Nadat ze door het IFAW-WTI Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) met de hand waren grootgebracht, werden ze overgebracht naar Manas National Park als laatste voorbereiding op een terugkeer naar de vrije natuur.

De drie kalfjes waren gered van de overstromingen in de delen van Kaziranga waar hun namen aan zijn ontleend: Haldhibari, Deopani en Sildubi, dankzij de inspanningen van de Mobiele Veterinaire Dienst van IFAW-WTI, het ministerie van Bosbouw van Assam, en lokale bewoners. Na een laatste onderzoek door de dierenartsen van IFAW-WTI zijn de neushoorntjes gisterenmiddag afzonderlijk op transport gegaan voor de 370 kilometer lange reis van Kaziranga naar Manas.

“We zijn blij dat de overplaatsing zo goed verlopen is. Dit is een belangrijke stap in de herpopulatie van Manas National Park. De wildstand in het park was ernstig uitgedund in een periode van burgerlijke onrust, maar het IFAW en WTI zijn vastbesloten het park nieuw leven in te blazen. Met de komst van sleutelsoorten als olifanten en neushoorns krijgen ook andere soorten kans om in het park te gedijen. Deze neushoorns hebben nu een belangrijke stap gezet in hun rehabilitatietraject”, zegt Katie Moore, waarnemend vice-president Natuurbehoud en Dierenwelzijn bij het IFAW.

Het hoofd van het veterinair team van CWRC, Dr Panjit Basumatary, dierenarts Dr Samshul Ali en een groep oppassers verzorgden de drie kalveren vanaf het moment dat ze bij het centrum arriveerden. Dr Basumatary sprak namens het hele team toen hij zei: “Het is voor ons hier bij het CWRC een groot genoegen geweest om met de enthousiaste steun van het ministerie van Bosbouw en talloze natuurvrienden, en aangemoedigd door vele goede wensen, deze drie neushoorntjes groot te brengen. We staan nu op het punt ze weer in het wild uit te zetten in Manas National Park, volgens ons eigen protocol voor de rehabilitatie van neushoorns.”

Met een maximumsnelheid van 40 à 50 km/u (sneller kon niet vanwege de slechte wegen en de winterse mist) begaf het konvooi zich naar Manas, waar het om half zes ‘s ochtends arriveerde. De neushoorns werden uit de voertuigen geladen en tussen half acht en acht uur naar een boma gebracht, de laatste verblijfplaats vóór hun uitzetting. Ook de Directeur-Generaal van het ministerie van Bosbouw en andere hoge ambtenaren waren hierbij aanwezig.

“De overplaatsing was een succes, de kalveren hebben niet te lijden gehad van de lange tocht”, zegt Dr Bhaskar Choudhury, hoofd Veterinair Team van WTI-regio Noordoost en hoofd van het natuurbeschermingsproject van IFAW-WTI voor Groot-Manas. “Ze worden de eerste tijd zorgvuldig in het oog gehouden in de boma en als we er zeker van zijn dat ze voldoende zijn geacclimatiseerd, zetten we ze uit in de vrije natuur. Deze dieren zijn de elfde, twaalfde en dertiende neushoorns die na rehabilitatie door IFAW-WTI in Manas terechtkomen. Ze zorgen weer voor een nieuwe mijlpaal in onze gezamenlijke pogingen om het nationale park in zijn voormalige luister te herstellen.”

Het IFAW en WTI werken al sinds 2003 samen met de Bodoland Territorial Council (BTC) en het ministerie van Bosbouw van Assam aan het project ‘Breng Manas Terug’. Manas is een werelderfgoedlocatie van UNESCO waar milities in de late jaren ’80 en in de jaren ’90 op grote schaal vernielingen aanrichtten. De rehabilitatie van geredde neushoorns en hun verhuizing naar Manas is onderdeel van dit meerjarenproject en werd een groot succes; in 2013 werd het eerste wilde neushoornkalfje geboren van een moeder die door IFAW-WTI was grootgebracht. Sindsdien zijn nog vijf kalfjes geboren.

Post a comment

Mediacontact

Melanie Mahoney (IFAW)
Contact phone:
+1 (508) 744-2070
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie