Geen actie tegen Japanse walvisvangst

dinsdag, 28 november, 2017

Tot ongeloof van natuurbeschermers, dierenwelzijnsorganisaties en diverse landen, waaronder de volledige Europese Unie, heeft CITES vorige week in Geneve nagelaten maatregelen te nemen tegen de walvisjacht door Japan. Al meer dan 15 jaar vangt Japan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek Noordse vinvissen. Het overgrote deel wordt echter voor de commerciële markt gebruikt, en dat mag niet.

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale overeenkomst over de handel in dieren en planten. Noordse vinvissen staan op Appendix I van CITES, wat betekent dat internationale handel in deze dieren verboden is.

“Verschillende belangrijke landen hebben tijdens de CITES-vergadering nagelaten zich uit te spreken tegen de Japanse walvisvaart”, zegt Matt Collis, directeur Internationaal Beleid voor het IFAW. “Al jaren brengt Japan walvisvlees en walvisproducten het land binnen, terwijl dat ten strengste verboden is. Toch wordt er nog steeds geen enkele actie tegen Japan ondernomen.”


Noordse vinvis

Sinds 2002 importeert Japan Noordse vinvissen en verkoopt het vlees binnen haar landsgrenzen. Dit is een bewuste schending van de afspraken binnen CITES. Desondanks wilden de landen op de CITES-conferentie niet verder gaan dan het vragen van aanvullende informatie aan Japan. “Ondertussen gaat het slachten van deze dieren onverminderd voort. Ik kan me geen land of onderwerp voorstellen dat door CITES op deze manier behandeld zou worden”, zegt een verontwaardigde Matt Collis.

Volgens Collis heeft CITES helemaal geen extra informatie nodig. “Zelfs Japan betwist niet wat er gebeurt met de gevangen walvissen. Het land promoot zelfs actief de verkoop van walvisvlees. Het zou een simpel besluit moeten zijn, in lijn met de bestaande afspraken. Maar veel landen knijpen een oogje dicht als het een ontwikkeld land als Japan betreft, terwijl ontwikkelingslanden, die het aan capaciteit ontbreken om CITES-regels te implementeren, de wind van voren krijgen.”

Het IFAW vraagt overheden bij de volgende vergadering van CITES in oktober 2018 een verklaring in te dienen die uitspreek dat Japan zich niet aan de regels houdt. Tijdens deze vergadering worden ook de resultaten van het verzoek tot extra informatie aan Japan gedeeld. 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap
Contact phone:
070-3355011 ext.118
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:
IFAW Nederland

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming