Gedood door hun beschermers – populatie van 300 neushoorns uitgestorven in Limpopo Park Mozambique

Gedood door hun beschermers – populatie van 300 neushoorns uitgestorven in Limpo
vrijdag, 26 april, 2013
Cape Town, South Africa

Stropers hebben, geholpen door rangers, alle neushoorns in het Mozambikaanse gedeelte van het Limpopo National Park gedood.

In de afgelopen maand werden 15 neushoorns in het park gedood, deze neushoorns waren de laatst overgebleven dieren van een populatie die in 2002 nog 300 neushoorns telde.

De beheerder van het Limpopo National Park meldde dat 30 rangers binnenkort voor de rechter zullen verschijnen. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij het doden van neushoorns.

 “Het is onbeschrijfelijk tragisch dat rangers de vijand zijn geworden in het gevecht om de neushoorn te beschermen tegen stropers die uit zijn op hun hoorns.

 “Dat een complete populatie neushoorns in zo’n belangrijk natuurconservatieproject zo weggevaagd kan worden, en dan ook nog met behulp van rangers, maakt de dodelijke omvang van de wildlife handel duidelijk. Niks zal de stropers tegenhouden om hun doel te bereiken,” zegt Kelvin Allie, Hoofd Wildlifecriminaliteit en Consumer Awareness.

Het Limpopo National Park maakt deel uit van het Great Limpopo National Park, dat zich uitstrekt over Zuid-Afrika (Kruger National Park), Mozambique (Limpopo National Park) en Zimbabwe (Gonarezhou). Het is een beschermd natuurgebied met een grootte van 35.000 vierkante kilometer.

Het ministerie van Milieuzaken van Zuid-Afrika gaf aan dat het Kruger National Park erg zwaar getroffen werd door de stroperij van neushoorns. Sinds januari zijn al 249 neushoorns gedood in Zuid-Afrika, waarvan 180 in het Kruger Park. Vorig jaar werden 668 neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika.

Neushoornhoorn is erg populair in Vietnam en Indonesië waar het onterecht gebruikt wordt als medicijnen tegen bepaalde ziekten.

Er wordt gevreesd dat het stropen van olifanten voor hun ivoor ook een vlucht zal nemen in Mozambique. Vooral in China is de vraag naar ivoor erg hoog, daar wordt het gezien als ‘wit goud’ en is het een belangrijk voorwerp om in te investeren.

Later dit jaar gaat het IFAW samen met INTERPOL  trainingen geven aan douaniers en beleidsmakers in Mozambique. Dit is een onderdeel van een wereldwijde campagne. Sinds 2006 heeft het IFAW al ruim 1600 ambtenaren in Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Oceanië en het Caribisch gebied getraind in de strijd tegen wildlife criminaliteit

“Internationale samenwerking en op informatie gebaseerde wetgeving zijn de enige manieren waarop we stroperij en handel kunnen stoppen. Het probleem is te groot om door één enkel land opgelost te worden. Landen moeten hun kennis en informatie delen, anders zijn we nooit in staat om de internationale ivoorhandel te stoppen”, zegt Jason Bell, directeur IFAW Zuid-Afrika.

 “Stroperij en de illegale handel in ivoor en neushoornhoorn zijn een wereldwijd probleem, daarom is er ook wereldwijde actie nodig om dit te stoppen. De landen waar een grote vraag is naar ivoor, zoals China, Vietnam en Indonesië moeten maatregelen nemen om de vraag te verminderen. Anders is de strijd nu al verloren.”

Post a comment

Mediacontact

Christina Pretorius (IFAW SA)
Contact phone:
+27 21 701 8642
Mobiele telefoon:
+27 82 330 2558
Contact email: