Gabon: ivoorhandel onder vuur

IFAW applauded the decision by Gabon to burn their entire ivory stockpile.De president van Gabon, Ali Bongo, had onlangs een duidelijke boodschap voor ivoorhandelaren – ons ivoor krijgen jullie niet! Met die boodschap ontstak hij een brandstapel met meer dan 1.000 geconfisqueerde onbewerkte olifantenslagtanden en 17.000 ivoren beeldjes, armbanden en ringen.

De actie is niet alleen een bijzonder moedige daad van de regering van Gabon – een land waar eerder de ivoorvoorraden van de regering werden gestolen – maar geeft ook een signaal af aan de rest van de wereld dat het doden van olifanten en het witwassen van illegaal ivoor op geen enkele manier mag worden geaccepteerd.

Het was de eerste keer dat er in een centraal Afrikaans land ivoor werd verbrand. Kenia was in 1989 het eerste land dat overging tot het onbruikbaar maken van ivoor. Uit protest tegen de massale slachting onder olifanten in de jaren tachtig besloot het land toen de ivoorvoorraad te verbranden. De boodschap van Kenia was glashelder – de wereld moet weten dat er een einde moet komen aan het doden van olifanten! Gelet op de huidige gebeurtenissen hoop ik van harte, dat deze boodschap opnieuw luid en duidelijk door de wereld wordt ontvangen!

Op het moment dat ik dit schrijf, bevinden veel olifantenpopulaties zich in een uiterst penibele situatie, met name de olifanten in bepaalde delen van westelijk en centraal Afrika. Eerder dit jaar doodden stropers tijdens een acht weken durende strooppartij in Kameroen ten minste 650 olifanten. En in veel andere landen gaat het stropen eveneens onverminderd door – bijvoorbeeld in de DRC, Kongo, Tsjaad, Tanzania, Mozambique. En het afgelopen jaar was voor wat betreft grootschalige inbeslagnames van ivoor het slechtste dat ooit is opgetekend. Het is niet overdreven om te zeggen dat de situatie er voor de olifanten op dit moment niet goed uitziet. En om het allemaal nog erger te maken, weten we over de precieze ernst van de situatie nog lang niet alles.

Ik hoop echt dan andere landen het voorbeeld van Gabon snel zullen volgen. Zo lang er afzetmarkten voor ivoor blijven bestaan, zullen er olifanten worden gedood. En dat mogen we niet accepteren. Regeringen die ivoor onbruikbaar maken, dragen naar de rest van de wereld een duidelijke boodschap uit dat stropen en illegale handel niet worden getolereerd. En aan consumenten laten ze zien dat zij met hun consumptiegedrag, vaak onbewust, medeverantwoordelijk zijn voor de dood van olifanten. De vraag die we ons moeten stellen, is of we in onze tijd ivoor echt nodig hebben, of dat het slechts een overbodig luxeartikel is.

Het IFAW blijft zich inzetten voor de olifanten in Afrika en Azië. We doen wat we kunnen om olifanten in hun leefgebied te beschermen, consumenten te waarschuwen hoe vernietigend hun koopgedrag is, en om invloed uit te oefenen op beleidsvorming om olifanten te beschermen tegen hun gewetenloze moordenaars. We danken president Ali Bongo voor zijn strijdbaarheid voor ons gezamenlijke doel en roepen andere Afrikaanse leiders op zich bij ons aan te sluiten.

-- JB 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie