Fransen leveren ivoor in

In het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei heeft het
vrijdag, 22 mei, 2015

In het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei heeft het IFAW in Frankrijk 257 stukken ivoor vernietigd. Het ivoor is afkomstig van Fransen die gehoor gaven aan de oproep ‘Je Donne Mon Ivoire’ (ik geef mijn ivoor op).

In een periode van twee maanden ontving ons Franse kantoor 257 stukken ivoor, van armbanden en kettingen tot grote sculpturen. Hoofd van het IFAW Frankrijk, Céline Sissler-Bienvenu: “Op de dag dat de Wereld biodiversiteit viert, geven de mensen die hebben meegewerkt aan onze actie met de vernietiging van hun persoonlijke ivoren bezittingen een duidelijk signaal af. Daar mogen we hen zeer dankbaar voor zijn, zeker omdat het vaak gaat om voorwerpen met een grote emotionele waarde.”

De afgelopen drie weken heeft de Afrikaanse Unie, gevolgd door de Europese Unie, de plannen om Wildlife criminaliteit hard aan te pakken nogmaals onderstreept en bekrachtigd. Zo vernietigde Congo op 29 april de eigen ivoorvoorraad van maar liefst vijf ton.

Ongeveer 35.000 olifanten worden jaarlijks gedood om hun ivoor, wat neerkomt op 1 olifant per kwartier. De gigantische stijging in het aantal onderschepte ladingen ivoor, bestemd voor de markt in China, wordt ook elk jaar groter. Van 10 ton in 2010, 23 ton in 2011, 38 ton in 2012 en maar liefst 41 ton in 2013. Er wordt grof verdiend aan de illegale stroperij. Na de handel in drugs, wapenhandel en mensensmokkel is het de meest lucratieve illegale handel ter wereld, goed voor 19 miljard dollar per jaar. De grootschaligheid ervan is een duidelijke indicatie dat er een goed georganiseerd crimineel netwerk achter zit.

Het gros van het gesmokkelde ivoor is bestemd voor markten in Azië, met name voor de Chinese markt. De legale voorraad ivoor die China mag verkopen, door een onbegrijpelijk besluit van CITES uit 2008, heeft, zoals verwacht, een enorme boost gegeven aan de handel in illegaal ivoor, om maar aan de enorme vraag van de Chinezen te kunnen voldoen. 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie