Evaluatie best mogelijke hulpverlening aan dieren na overstroming in Pakistan

Een hond in het overstromingsgebied in Pakistan.Zojuist hebben we het evaluatieverslag binnengekregen van ons team in Pakistan en zoals we al vreesden, zijn de omstandigheden verschrikkelijk. Op de beelden is te zien hoe een hele regio worstelt met overstromingen – hele dorpen zijn verdwenen, oogsten zijn verwoest, gezinnen zijn hun huis kwijt en er zijn vele doden te betreuren. De eerste prioriteit is het redden van mensenlevens, maar voor ons is nu de tijd gekomen om ons over de dieren te ontfermen.

Dieren spelen in Pakistan een zeer belangrijke rol binnen de cultuur en het gezin:

Vee helpt bij het omploegen van de velden, kippen leggen eieren, geiten leveren melk en kaas en honden zorgen voor veiligheid – het is dus niet meer dan logisch dat wij de dieren te hulp komen.

Eén van de moeilijkste dingen bij het organiseren van noodhulp, is het bepalen welke dieren/geografische gebieden worden geholpen, terwijl er zoveel hulp nodig is en de middelen beperkt zijn. Alleen al in het district Sanghar (vier gemeenten) zijn er 1100 gezinnen dakloos geworden, met bijna 10.000 stuks vee, 3327 paarden en ezels en een onbekend aantal honden.

Realistisch gezien zou er zo’n  € 57.000 nodig zijn om al die dieren slechts twee weken te voeden! En deze ramp zal nog wel maanden voortduren en vergeet ook niet dat we het hier nog maar over een klein deel van het getroffen gebied hebben. We kunnen ze niet allemaal helpen en zelfs als alle internationale hulporganisaties zouden bijdragen – dan nog zouden we ze niet allemaal kunnen redden. Geloof me – daar liggen wij 's nachts wakker van!

Dus hoe beslissen we waar we gaan helpen en op welke dieren we ons gaan richten? Dat is echt een moeilijke beslissing, die niet kan worden genomen zonder voldoende informatie - en daarom is het evaluatieproces zo belangrijk.

In het geval van Pakistan is er een aantal factoren waarmee we bij het overwegen van een hulpactie rekening moeten houden, zoals:

  • Is dit het juiste moment voor hulp aan dieren – is er in de urgente behoeften van mensen voorzien?
  • Waar zal het water zich naar verwachting snel terugtrekken, zodat dieren er weer normaal kunnen grazen?
  • Hoe snel is er aan voedsel en water te komen?
  • Kunnen we de getroffen gebieden met grote vrachtwagens bereiken?
  • Hoe welwillend staan de gemeenschappen en de autoriteiten tegenover dierenhulp?
  • Welke regio’s zijn het belangrijkst voor het algehele economisch herstel van het gebied?
  • Kunnen we garanderen dat onze hulp ook daadwerkelijk bij de dieren terechtkomt – is ons geld veilig?

Er zijn nog veel meer vragen die we ons elke keer weer stellen wanneer we over een hulpproject nadenken. De besluitvorming vergt zowel professionele kennis als creativiteit en er zijn waarschijnlijk geen perfecte oplossingen.

Zoals ik het zie, is het beter om het werkgebied te beperken tot een hanteerbare grootte, zodat we de grootste kans hebben dat dieren die we helpen ook de gehele duur van de ramp overleven. Bij situaties als in Pakistan en India, waar de overstromingen naar verwachting maanden zullen duren, moeten we oppassen dat we onze mogelijkheden niet overbelasten.

Bij een ramp willen we alle getroffen dieren helpen, en het is altijd moeilijk te accepteren dat we maar zoveel dieren kunnen helpen als onze huidige middelen toelaten. U kunt ons helpen zoveel mogelijk dieren te redden. Op onze website www.ifaw.org vindt u meer informatie en kunt u lezen hoe u ons werk in Pakistan en de rest van de wereld kunt steunen.

– IR

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie