Eindelijk hebben walvissen hun dag bij het Gerechtshof in Den Haag

1.	Vredespaleis, Den Haag, Nederland; locatie van de zitting bij het Internationaal Gerechtshof. c. IFAW/P. Ramage

Het heeft lang geduurd, maar vandaag vormt eindelijk het begin van de mondelinge argumentatie voor het Internationaal Gerechtshof in de zaak van de regering van Australië tegen de regering van Japan over de voortdurende vangst van walvissen door Japan in de wateren van de beschermde wateren rond Antarctica. 

Nadat wij gisteravond laat vanuit Londen in Den Haag aangekomen zijn en samen zelfs  minder dan acht uur geslapen hebben, gingen IFAW’s walvisbioloog Vassili Papastavrou en ik op weg naar het Vredespaleis, een prachtig gebouw van rood baksteen en grijze leisteen omgeven door klassieke tuinen dat dienst doet als huisvesting van het ‘Internationaal Gerechtshof’.

Het Vredespaleis, waarvan de bouw gesteund werd door de Amerikaanse industriemagnaat Andrew Carnegie en met prachtige decoraties geschonken door landen uit de hele wereld, opende haar deuren in 1913.

Vass en ik worden hartelijk verwelkomd door een Nederlandse beveiligingsbeambte die onze namen herkent en ons vertelt dat het IFAW twee gereserveerde toeschouwersplaatsen heeft in de Grote Rechtzaal. Verbaasd vragen we waarom we een VIP-behandeling krijgen. "Jullie zijn degenen met het meeste belang in deze zaak," zegt hij opgewekt.

2.	Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Japan Koji Tsuruoka in gesprek met de media in de foyer van het Vredespaleis. c. IFAW/P. Ramage

Dat kan zijn. Maar het is duidelijk dat we niet de enige geïnteresseerden zijn. De juridische en wetenschappelijke teams van Australië en Japan staan in het gelid in de fraaie foyer als we binnenkomen. Journalisten, bepakt met microfoons en camera's, verdringen zich om commentaar te krijgen van de hoofdrolspelers.

‘De zaak’, de eerste die ooit voor het hof gebracht is over een natuur- of milieuthema, zal drie weken behandeld worden in een indrukwekkende kamer met eiken panelen en muurschilderingen, geschilderde plafonds en kroonluchters van kristal.

Het lijkt zonneklaar voor het IFAW, en in toenemende mate in de wereldwijde publieke opinie, dat het meningsverschil tussen Australië en Japan al jaren geleden opgelost had moeten worden toen de International Whaling Commission (IWC) het doden van walvissen voor commerciële doeleinden verbood. 

Japan negeert het verbod en heeft al meer dan 14.000 walvissen gedood onder het mom van een wetenschappelijke vrijstelling, ondanks tientallen IWC-resoluties waarin de vangstactiviteiten veroordeeld worden en herhaaldelijke wetenschappelijke rapporten die aantonen dat vrijwel niets geleerd is van deze zogenaamde ‘wetenschappelijke’ walvisjacht. 

Terwijl wij en de twee partijen met juridische en wetenschappelijke experts zwijgend staan te kijken hoe de 16 rechters in toga achter elkaar binnenkomen, kijken we ernaar uit dat recht gedaan wordt nu voor de walvissen eindelijk hun zaak voor het hof gebracht is.

Kom later terug voor updates van het IFAW over de voortgang van het hof en een samenvatting van dag één!

--PR

Kijk voor meer informatie over ons werk om walvissen te beschermen op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie