Eerste waarneming Noord-Egeïsche bruinvis in 15 jaar

Leden van het team speuren de zee af naar bruinvissenHet team aan boord van Song of the Whale, de unieke onderzoeksboot van het International Fund for Animal Welfare, heeft hoogstwaarschijnlijk de eerste bruinvissen sinds 1997 waargenomen in de Egeïsche wateren.

Bruinvissen werden verondersteld sinds de 19e eeuw uitgestorven te zijn in de Middellandse Zee. Maar in 1993 werd in de Griekse noordelijke Egeïsche Zee een waarneming gedaan van een groep bruinvissen, gevolgd door nog een waarneming van een enkel dier in 1997.

Sindsdien zijn er ongeveer 1 tot 2 gestrande bruinvissen langs de kust van Griekenland en Turkije elk jaar, maar verder geen nieuwe waarnemingen van levende bruinvissen.

Ze zijn ver weg, maar het zijn zeker bruinvissen

Gezien recente genetische studies van de gestrande dieren wordt er gedacht dat de bruinvissen de afstand hebben afgelegd vanaf de Zwarte Zee en dat zij onderdeel zijn van de bedreigde genetisch verschillende sub-soort (Phocoena phocoena relicta). Vanwege de kleine steekproef bestaat echter nog altijd de mogelijkheid dat dit een mediterrane subpopulatie is.

Dit is het eerste systematische onderzoek naar bruinvissen in de Middellandse Zee, en hoewel het team een aantal dagen van slechte waarnemingsomstandigheden heeft gehad, zijn er nu met verbeterde weersomstandigheden (kalme en heldere zee) ook veel betere waarnemingen gedaan!

Binnen een paar uur observeren werden vier groepen, elk van 1 tot 3 bruinvissen, met fotografische bevestiging waargenomen. We zijn hoopvol dat de analyse van onze akoestische gegevens nog meer waarnemingen zal onthullen.

Dit is een primeur voor de Turkse Egeïsche wateren en vertegenwoordigt het grootste aantal bruinvissen waargenomen in de noordelijke Egeïsche Zee in recente gegevens.

- AC

Blijf op de hoogte van het onderzoek van de Song of the Whale rond de Middellandse Zee deze zomer.

 

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming