Een zondagochtend in de Mdzananda Animal Clinic

De auteur met één van de honden die hij in de kliniek onder zijn hoede heeft. FOTO: ©Nick Bothma/EPA

Dit verhaal is ingestuurd door Brian Bergman, hoofddierenarts in de Mdzananda Animal Clinic. - LCH

Op een zondagochtend arriveerde ik bij de Mdzananda Animal Clinic. De lucht was doordrongen van de geluiden van Khayelitsha; verschillende kerkdiensten waren in volle gang en hele congregaties zongen over liefde en lof. Ik werd geraakt door die krachtige Afrikaanse stemmen, die zo vol overgave zongen. Mensen wasten hun auto's, hingen rond bij de spaza om samen iets te drinken en te praten.

Honden slenterden lui voorbij. De mensen waren ontspannen. Alle problemen leken mijlenver weg. Het was een goede ochtend en de omstandigheden waren perfect.

Ik werd bij het hek begroet door AJ, Cutie en Rex, de vaste viervoetige bewoners van de kliniek, die lui, met hun tong naar buiten, door de warme zon sjokten. In het ziekenhuis startte ik de rondes met dierenwelzijnsassistenten Lazola, Michael en Luvuyo. Eén voor één namen we de 20 gevallen door die we op dit moment onder onze hoede hebben.

Eerst kwam Snoopy, die bij een aanrijding met een passerende auto zijn twee achterpoten brak. Bij hem werden recent pinnen in zijn poten gezet. Hij is goed op weg naar herstel en de spieren in zijn poten beginnen zich weer te ontwikkelen. Daarna kwam Suzan, een reu met bijtwonden over zijn hele lijf.

Zijn wonden helen goed en waarschijnlijk kan hij binnenkort terug naar zijn eigenaar. We weten niet waardoor zijn wonden zijn veroorzaakt, maar gezien zijn ras hebben we hondengevechten als oorzaak kunnen uitsluiten.

Bobby kwam binnenhuppelen met een stevig verbonden gebroken voorpoot. Hij sprong kwispelend op de tafel. Bij aankomst in Mdzananda wilde hij nog iedereen bijten; de pijn maakte hem agressief. Nu is hij de liefste, vriendelijkste hond die er is. En dan is er nog een andere Bobby.

Hij is sterk vermagerd en kampt met bloedarmoede, maar reageert goed op de behandeling die hij krijgt voor een door teken verspreide ziekte, genaamd Ehrlichiose. Sinds hij bij ons is gekomen, is hij al 1,2 kg aangekomen. Tot een paar dagen geleden had ik maar weinig hoop dat hij het zou gaan redden. Ik betwijfelde of hij de nacht wel zou doorkomen.

Maar hij liet ons allemaal versteld staan en geneest goed.

En zo behandelen we onze patiënten. Allemaal laten ze goedmoedig toe dat ik ze onderzoek en medicatie geef. Ze weten dat er na de beproeving van injecties, verbandwissels en temperatuuropname een stevig ontbijt wacht. 

Elke hond heeft zijn eigen karakter, maar ondanks hun huidige situatie lijken ze allemaal gelukkig. Het verbaast me steeds opnieuw hoe een dier er na vreselijk letsel of een ellendige ziekte weer zo goed bovenop kan komen.

Ik vind het elke keer weer verbijsterend hoe ze ondanks alle ellende toch blijven kwispelen, mijn gezicht likken en positief blijven. Het geeft me een goed gevoel.

Lazola zet muziek op in zijn auto en we gaan verder met het schoonmaken van de kliniek en de voorbereidingen voor de dingen die de volgende week weer gaat brengen. We doen de dingen die gedaan moeten worden in en rond Mdzananda, dansend en genietend van de zonnige herfstdag. Zelfs Charlie, de hond van Lazola, krijgt een bad.

Ik hou van mijn werk! En zelfs na al die jaren dat ik het nu doe, word ik er nog steeds ongelooflijk blij van. Het voelt goed om onderdeel te zijn van het team van Mdzananda.

Samen kunnen we dieren beter maken, en ze terug de wereld in sturen waar ze, soms tegen alle verwachtingen in, opbloeien en hun liefde, trouw en leven delen met ons mensen.

--BB

Lees hier meer over honden en katten

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie