Een weekend meekijken met CLAW Zuid-Afrika: apen, jonge uiltjes, katten en honden gered

CLAW-directeur Cora Bailey reageerde op een hulpvraag over een mannetjesvervet (of Zuid-Afrikaanse groene meerkat) die in een dorp kinderen bedreigde. Nadat hij was gevangen, wist ze hem te kalmeren door hem gedroogd fruit te voeren. Vervolgens werd hij overgebracht naar een veilige plek, om te worden voorbereid op zijn latere terugkeer naar de natuur.

Hoe ziet een gewone werkweek er voor jou uit?

Dat is een vraag die ik heel vaak krijg, en ik weet nooit zo goed hoe ik moet antwoorden.

Een gewone werkweek is iets wat we bij CLAW (Community Led Animal Wefare) eigenlijk helemaal niet kennen.

Ik kan wel een voorbeeld geven van hoe een recent weekend eruit zag. Vrijdag laat in de middag kregen we een dringende oproep. Een vervet (Zuid-Afrikaanse groene meerkat)  zorgde voor chaos in het voertuigdepot van Simba Chips (Simba is een Zuid-Afrikaanse zoutjesfabrikant) in Johannesburg, waar dagelijks honderden voertuigen af en aan rijden.

Een aantal medewerkers van Simba maakte zich zorgen. De vervet zat vast op het met prikkeldraad omheinde terrein, waar zware vrachtwagens voor- en achteruit manoeuvreerden. En veel van de medewerkers stonden bovendien bijgelovig tegenover apen.

Het mobiele CLAW-team, met dierenarts Eric Mimbi en DeVillers Katywa, werd onderweg opgewacht door een ondersteuningsteam met een apenval. De honden die Eric en DeVilliers in hun voertuig hadden, werden overgeladen in een ander voertuig, waarna ze aan hun reddingsmissie konden beginnen.

Bij aankomst weigerde de beveiliging echter de mannen binnen te laten, en pas na eindeloze telefoontjes om de managers op te sporen, die al naar huis waren om weekend te vieren, mochten ze er door. Inmiddels was het echter al zo laat dat het donker was geworden, en de aap was nergens te bekennen.

De val werd neergezet op een dak, waarna er als lokaas fruit en eieren in werden gelegd. De bewakers en de bedrijfsleiding beloofden een oogje op de val te houden en ons direct te bellen als de aap gezien werd.

Zaterdagochtend leek het er na meerdere telefoontjes op dat de aap verdwenen was. We kregen te horen dat hij niet meer gezien was.

DeVilliers en ik besloten ter plaatse te gaan kijken, en dat bleek een goede beslissing. De aap bleek in de val te zitten!

De medewerkers smeekten ons om de aap nog een dag te laten zitten, zodat hun vrienden en collega’s hem ook nog konden zien. Uiteraard hebben we hem meteen meegenomen.

In de kliniek kreeg verpleegkundige Jennifer Gerner ondertussen een onophoudelijke stroom spoedgevallen te verwerken. Slachtoffers van aanrijdingen en vergiftiging, en zieke honden en katten – tegen de middag had ze al 25 spoedgevallen afgehandeld, en geïnteresseerde nieuwe eigenaren ontvangen.

Intussen was ons jeugdprogramma CLAW Juniors in volle gang. Zo’n 50 kinderen waren druk aan het zingen, spelen en knutselen.

En op de terugweg naar de kliniek met de vervet in de auto, kreeg ik een telefoontje van iemand die dezelfde ochtend een kitten had geadopteerd. Nadat ze thuis was gekomen, had ze besloten dat ze het toch niet over haar hart kon verkrijgen om het zusje van haar nieuwe aanwinst achter te laten, en dat wilde ze nu komen ophalen.

Later in de ochtend kregen we een telefoontje van een inwoonster van Soweto. Haar hond was een aantal dagen eerder doodgegaan, en ze had moeite om de acht puppy’s genoeg eten te geven - of we konden komen helpen?

Lumka ging de puppy’s ophalen en toen ze er aankwam, zag ze dat de moederhond was begraven in de tuin, compleet met kruis en bloemen. Ze was duidelijk een geliefd huisdier.

De puppy's verkeerden in uitstekende gezondheid.

Op zondag bracht verpleegkundige Katie onze aap helemaal naar Bambelela – een opvangcentrum voor wilde dieren, gespecialiseerd in vervetapen. Hij kreeg er een veilig plekje, bij een bestaande troep waarmee hij later samen zal worden vrijgelaten.

Op maandag (oké, dit is iets langer dan een weekend – maar niet heel veel), terwijl de kliniek vol zat met dieren die medische hulp of een operatie nodig hadden, kwam er iemand binnen met een dode uil, die was gevonden in de buurt van onze Durban Deep-kliniek.

Vermoed werd dat er nog ergens jonge uiltjes zaten.

Enkele mensen van het team gingen op zoek naar de kuikens. En inderdaad, ze werden gevonden. Alleen moesten Katie en Themba wel op het dak van een vervallen gebouw klimmen, en in een buis kruipen om ze mee te kunnen nemen.

Katie is een heel dappere verpleegkundige, maar ze heeft last van claustrofobie. Hoewel ze onder de uilenpoep kwam te zitten, lukte het haar om de drie jonge uiltjes te redden. Voordat ze verder ging met haar werk, moest ze wel weer even op adem komen.

De jonge uiltjes werden naar FreeMe gebracht, een uitstekend rehabilitatiecentrum dat gespecialiseerd is in roofvogels. Bij onderzoek van de moederuil bleek dat ze waarschijnlijk is geëlektrocuteerd.

Kort samengevat: een ervaren opvanggezin nam de acht puppy’s op, de aap was veilig, de jonge uiltjes waren veilig, de kliniek zat vol, en de noodoproepen bleven binnenstromen.

Op dat moment kwam dokter Mimbi terug van zijn mobiele dienst met 12 honden die moesten worden gesteriliseerd, en Danile kwam binnen met twee gevallen van vergiftiging die dringend hulp nodig hadden. We ontruimden een opslagruimte om ruimte te maken voor extra kooien, en zorgden ervoor dat de honden een warm en comfortabel plekje hadden. Toen sloten we eindelijk het kantoor af en gingen we naar huis.

Tot zover een kort inkijkje in het leven bij CLAW!

--CB

Ga voor meer informatie over onze hulp aan dieren in nood in Zuid-Afrika naar onze speciale pagina over het CLAW-project.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie