Een nieuwe, ontvankelijke generatie bewust maken van het belang van natuurbescherming

Er waren in totaal 120 kinderen van 9 en 10 jaar oud. Zij kregen een, naar ik hoop, interessante les over olifanten, de ivoorhandel, bescherming van olifanten en het IFAW. Ik vind het geweldig om mijn dochter van zes dat kinderliedje te horen zingen over een klein olifantje in het bos dat de staart van zijn moeder vasthoudt om niet te verdwalen.

Kinderen zijn dol op olifanten.

Kleine olifantjes zijn zo vertederend, met hun kleine slurfje en die oren. Ze hebben de beste mama’s in de wereld en olifantenstieren zijn grote, sterke papa’s die voor niemand bang zijn. Olifanten zijn een geweldige bron van inspiratie voor fantastische verhalen en prachtige liedjes.

Het is dus niet verwonderlijk dat kinderen geschokt zijn als ze horen dat olifanten worden gedood om hun slagtanden, zelfs de kleine olifanten, die nog maar net slagtanden hebben gekregen.

Dat stropers op grote schaal toeslaan en dat we olifanten straks misschien alleen nog kennen uit verhalen en liedjes als niemand die stropers stopt, is al even schokkend. Voor mij is het niet moeilijk om in de ogen van mijn dochter een held te zijn: ik vertel haar dat ik de slechteriken zal verjagen en de olifanten zal redden.

Nu is het nog niet zo moeilijk om een held te zijn!

Mijn dochter is namelijk nog maar zes. In haar beleving leven de olifanten nog een in perfecte wereld.

Dat verandert wanneer kinderen negen of tien jaar worden. Op die leeftijd begrijpen ze al beter hoe de wereld in elkaar zit: waarom een arme man in Afrika een dier doodt om zijn familie te eten te kunnen geven, de waarde van geld, de drang om te overleven, de honger naar status, macht, overheersing en bezit.

En dat is een goed moment om de nieuwe generatie het ware verhaal te vertellen over het stropen van olifanten en de wereldwijde ivoorhandel. Waarom de ivoorhandel nu moet stoppen, voordat het te laat is.

Natuurbeschermers waarschuwen ons voortdurend dat veel soorten, waaronder ook de olifant, in 2050 zullen zijn uitgestorven als we niets doen. Deze kinderen zullen het jaar 2050 nog meemaken. Ik hoop ikzelf ook, maar het zou best wel eens mijn laatste jaar kunnen zijn.

Met andere woorden, de toekomst van de olifant ligt in de handen van de nieuwe generatie. En daarom moeten we de nieuwe generatie leren hoe ze het beter kan doen dan wij. Dat is cruciaal voor de toekomst van de olifant en voor de toekomst van de mens.

Het is hoopgevend dat deze kinderen dit werkelijk begrijpen en iets willen doen, waar zo veel volwassenen het laten afweten. En daarom vind ik het nu zo leuk om af en toe eens voor de klas te staan.

Er waren in totaal 120 kinderen van 9 en 10 jaar oud. Zij kregen een, naar ik hoop, interessante les over olifanten, de ivoorhandel, bescherming van olifanten en het IFAW.

En die kinderen bleken de geleerde lessen diezelfde avond te hebben overgebracht op hun ouders. En dat was geweldig om te horen. Alle kinderen sloten zich aan bij IFAW’s Olifantenmars.

--RR

U kunt zich ook aansluiten bij de Olifantenmars, ga naar https://www.elephantmarch.com

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie