Een nieuw thuis voor onze dappere Benny is vast snel gevonden, maar wat zullen we hem missen…

Benny wordt voor zijn operatie onderzocht.Benny werd volgens afspraak op Thanksgiving Day bij ons binnengebracht, en werd de volgende dag door de dierenarts onderzocht voor een diagnose van zijn poot.

De poot zag er van de schouder tot de enkel normaal uit, maar bij de enkel klapte zijn poot naar onder toe dubbel.

Doordat hij tijdens het lopen met zijn poot sleepte en af en toe zijn gewicht op de dubbelgeklapte enkel liet rusten, had hij diepe wonden ontwikkeld op de boven- en voorkant van zijn tenen. Eén van de teennagels was zelfs in zijn geheel verdwenen, inclusief nagelbed.

Niemand wil bij een hond een poot verwijderen, tenzij dit echt noodzakelijk is. En ook de mensen die Benny hadden binnengebracht, wilden heel graag dat hij weer helemaal gezond zou worden.

De dierenarts legde uit dat Benny een duidelijke verwonding aan de binnenkant van zijn linker voorpoot had opgelopen, waarschijnlijk bij een botsing met een auto. Hierbij was zijn poot ver naar buiten gedrukt, waardoor de zenuwen die vanuit de oksel langs de poot omlaag lopen, beschadigd waren geraakt.

Uit onderzoek bleek dat Benny geen enkel gevoel meer had in heel zijn hele poot en dat verklaarde ook waarom hij geen pijn voelde van de verwondingen die door het slepen met zijn poot waren ontstaan.

Benny komt kangzaam bij onder een dekentje.

Hij kon zijn poot nog wel vanuit zijn schouder optillen, maar de wonden vormden een groot risico op infectie. Als een infectie zich zou uitbreiden naar het bot, dan zou dat ernstige gevolgen kunnen hebben.

Daarom werd toch besloten om zijn poot te amputeren.

Ik mocht bij de operatie assisteren.

De twee assistenten bereidden Benny voor op de amputatie, en op zijn castratie, die meteen ook zou worden uitgevoerd omdat hij toch onder narcose was.

De castratie werd als eerste gedaan en was snel klaar. Daarna waste ik mijn handen om bij de amputatie te gaan assisteren. Vroeger liet men bij deze operatie het schouderblad zitten om de organen te beschermen, maar de procedure is inmiddels veranderd. Het schouderblad wordt tegenwoordig verwijderd, omdat men ervan uitgaat dat de ribbenkast afdoende bescherming biedt.

De operatie nam ongeveer twee uur in beslag. Daarna mocht Benny onder een zachte deken en een aangenaam warme lamp bijkomen van de operatie.

De volgende ochtend ontving ik een foto van Benny, die al op was en rondliep.

Hij piepte niet en had zelfs niet eens tijd nodig gehad om aan zijn nieuwe driepotige bestaan te wennen.

Benny leert ons allemaal hoe je met een positieve instelling tegenslagen het hoofd biedt.Toen hij wakker werd, kwispelde hij meteen en maakte iedereen aan het lachen.

Zijn operatie is nu vier dagen geleden en we blijven ons allemaal over hem verbazen.

Het doktersadvies luidt 'rust' en Benny is een voorbeeldige patiënt. Hij ligt ontspannen aan mijn voeten en als ik opsta volgt hij me door het huis.

Hij laat op geen enkele manier merken dat hij pijn heeft en blijft netjes van de operatiewond onder het verband af. Hij is ook geen moment chagrijnig geweest.

Benny leert ons allemaal hoe je met een positieve instelling tegenslagen het hoofd biedt.

Een nieuw thuis voor onze dappere Benny is vast snel gevonden, maar wat zullen we hem missen...

 

--JH

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam