Een mijlpaal: 3 neushoornkalfjes gespot door dierenarts in India

Jamuna en haar pasgeboren kalfje © IFAW-WTI/O.Basumatary

Deze blog werd geschreven door dierenarts Bhaskar Choudhurt en naar ons gestuurd door Shrestha Sheren, Hoofd Communicatie, beide maken deel uit van de samenwerking tussen het IFAW en Wildlife Trust of India (WTI).

Bihu, het traditionele nieuwjaar van Assam in april, was een vreemde tijd voor ons in Manas. We waren nog steeds geschokt door het nieuws van het tweede geval van neushoornstroperij in het nationale park, toen we iets meemaakten waar we al jaren op wachten: Ganga was bevallen.

Voor ik verder ga, is het noodzakelijk om wat te  vertellen over Ganga’s achtergrond. Ze werd gered tijdens de jaarlijkse overstromingen in Kaziranga National Park in 2004. Bosbeheer, IFAW en WTI schoten haar te hulp.

Er was nog een neushoorn bij haar tijdens die overstromingen, ze werd Jamuna genoemd. Ze werden allebei weer opgelapt in ons Wildlife Rescue Centre nabij Kaziranga. Toen ze drie jaar later oud genoeg waren, werden ze overgebracht naar Manas National Park.

De eerste neushoorn die gered werd, was Mainao. Dit was in 2002, ze was erg gewond en getraumatiseerd, net als Ganga, toen ze binnen werd gebracht. Ze werd gevonden tijdens de overstromingen toen ze slechts een paar weken oud was.

Mainao, Ganga en Jamuna waren de eerste neushoorns ooit die met de hand opgevoed werden en later uitgezet werden in het wild in India.

Natuurlijk zijn we erg trots.

Niet alleen vanwege de waardering, maar meer vanwege het feit dat deze drie kleine meiden eindelijk weer terug konden naar hun oorspronkelijke thuis.

Dus toen we hoorden dat een van ‘onze’ meiden moeder was geworden, waren we buiten onszelf van vreugde.

Dit was letterlijk geschiedenis die geschreven werd: de eerste gerehabiliteerde en uitgezette neushoorn bevalt in het wild van een kalfje.

Het resultaat van bijna tien jaar hard werk.

Er werd feest gevierd in Manas en Ganga’s baby, die een meisje bleek te zijn, werd Dharati genoemd, wat aarde betekent.

Bijna een maand later waren we nog niet uitgepraat over Dharati en het kleine wonder dat ze is, toen we het volgende geweldige nieuws hoorden: Mainao was moeder geworden!

Een uitgezette neushoorn die moeder werd was al fantastisch, maar twee was natuurlijk nog veel beter!

We werden overspoeld door nostalgie die dag.

Mainao heeft, als eerste geredde neushoorn in 2002, het jaar dat het IFAW-WTI centrum geopend werd, toch een speciale plaats in ons hart. We moesten nog van alles leren: ik in ieder geval wel! Die kleine baby van twee weken oud werd verwelkomd en geliefd door alle dierenartsen en verzorgers alsof het hun eigen eerste kind was. Fragiel, breekbaar: met extra zorg behandelen!

En nu is ze zelf moeder, verantwoordelijk voor een nieuw leven.

We raakten er niet over uitgepraat. Moeder Natuur moest waarschijnlijk lachen om ons enthousiasme, als kinderen zo blij waren we. Ze zorgde ervoor dat een nieuwe ooievaar ons een maand later bezocht.

Jamuna werd na twee dagen spoorloos te zijn geweest, weer gezien met een baby bij zich!

Nu alle drie onze meiden succesvol moeder zijn geworden in het wild, kregen we het laatste stukje bewijs dat verweesde neushoorns niet hun leven lang verzorging nodig hebben, dat ze terug kunnen naar de natuur, en dat we hier ook voor kunnen zorgen.

Er bestaat geen groter bewijs dan deze drie prachtige kalfjes dat het werk elke slapeloze nacht en elke druppel zweet waard is. Het is een gelukzalig gevoel om te zien hoe ze opgroeien.

Het begon als een poging om één dier te redden in 2002. In 2006 was het al veranderd naar een groter programma: om de neushoorn te redden. Ze werden uitgezet in Manas, waar begonnen werd met de herintroductie van neushoorns sinds de populatie tien jaar geleden was weg gevaagd.

Naast de vijf met de hand groot gebracht neushoorns uit ons Wildlife Rescue Centre, werden meer wilde neushoorns verplaatst naar Manas National Park.

Ik voel me erg vereerd dat ik deel mocht uitmaken van de beproevingen van de afgelopen tien jaar, hierdoor heb ik het leven ervaren als wonderbaarlijk en van onschatbare waarde.

En ik bedank onze donateurs wereldwijd, dankzij hen is dit mogelijk.

--BC

Help mee om de neushoornpopulatie weer op te bouwen in India, doe vandaag nog een donatie.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie