Een kalme zee en heel veel bruinvissen - de ideale seizoensafsluiting voor de Song of the Whale

Vorig voorjaar voer ik als vrijwilliger voor het eerst mee met IFAW’s unieke walvisonderzoeksschip Song of the Whale (SOTW). Dat ik later opnieuw aan boord zou zijn als fulltime lid van het SOTW-team, had ik toen nog niet durven dromen.

Perfecte omstandigheden voor waarnemingen.

 

 

 

 

 

 

 

Nadat ik in september aan boord van de SOTW de oversteek had gemaakt van IJsland naar Ipswich, kreeg ik tot mijn grote vreugde een baan aangeboden. Ik mocht me gaan bezighouden met de analyse van de akoestische gegevens die gedurende het onderzoeksseizoen 2012 waren verzameld. En nu ben ik terug aan boord van de SOTW. Het is geweldig om de vertrouwde zeebries weer te voelen, en de opwinding die hoort bij het veldwerk.

ZIE OOK: Logboek Song of the Whale: waarnemingen walvisachtigen in de Egeïsche Zee, "Nacht van de walvis" deel II

Na een bemanningswissel in het Griekse Kavala hebben we de afgelopen week doorgebracht in de kustwateren van de Noord-Egeïsche Zee, om onderzoek te doen naar bruinvissen.

De nieuwste aanwinsten binnen het team zijn Myrto en Eleni van het Pelagos Instituut in Griekenland, en Ayaka en Arda, onderzoekers van de Universiteit van Istanbul en de Turkish Marine Research Foundation.

Gisteren was de laatste dag van ons onderzoek naar bruinvissen, en we hadden ons geen betere afsluiting kunnen wensen: de zee was spiegelglad en we zagen heel veel bruinvissen.

Eén waarneming was extra bijzonder, omdat we dicht genoeg bij konden komen om een moeder met kalf te identificeren!

Deze waarneming is van groot belang, omdat hiermee is aangetoond dat bruinvissen deze regio gebruiken om zich voort te planten. Dit onderzoek heeft 16 dagen geduurd, waarin we in totaal 1.800 kilometer hebben afgelegd in de Thracische Zee (het noordelijke deel van de Egeïsche Zee). In deze periode hebben we naar bruinvissen gezocht met een methode die ons in staat stelt een schatting te maken van het aantal dieren dat in de regio leeft, en van hun verspreiding.

Nu is het verder wachten op de analyse van de akoestische gegevens, waaruit mogelijk nog meer bruinvisdetecties in het gebied zullen blijken. Bruinvissen zijn echter niet de enige dieren die we hebben gezien. Bijna dagelijks zwommen er tuimelaars voorbij, we zagen foeragerende groepen gewone dolfijnen en blauwvintonijnen, we zagen een zwaardvis uit het water springen, en werden getrakteerd op de aanblik van een onechte karetschildpad. Daarnaast genoten we van de meest schitterende zonsondergangen.

Bijna dagelijks zwommen er tuimelaars voorbij, we zagen foeragerende groepen gewone dolfijnen en blauwvintonijnen, we zagen een zwaardvis uit het water springen, en werden getrakteerd op de aanblik van een onechte karetschildpad. Daarnaast genoten we van de meest schitterende zonsondergangen.

Voor ons ligt alweer het volgende boeiende onderzoek. Dit keer richten we ons op de hele Egeïsche Zee en gaan we op zoek naar potvissen en andere walvisachtigen.

De Egeïsche Zee is het deel van de Middellandse Zee dat tussen Griekenland en Turkije in ligt. In dit gebied liggen sterk verschillende leefgebieden heel dicht naast elkaar, variërend van ondiepe wateren, tot plaatranden en heel diepe wateren.

We willen potvissen opsporen en tellen met behulp van onze hydrofoons, hun verspreidingspatroon bestuderen, en foto’s maken om individuele dieren te identificeren. Daarnaast willen we ook gegevens verzamelen over alle andere soorten walvisachtigen die we in deze gevarieerde leefgebieden tegenkomen.

--MR

Ga voor meer informatie naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming